Панаир, вместо почит и поклон, организират чиновници и попове в деня на Баташкото клане- 17 май, пише пловдивският "Под тепето". Целият град е в потрес от националния позор, който предстои на една от най-черните дати в родната ни история.
От общината официално обявиха, че 17 май е ден за празник, а не за размисъл и мълчание в памет на баташките герои. Събитието се казва „На Баташката чаршия” и се организира от кмета на Батак, с мощното рамо и благословията на пловдивския митрополит Николай. Това е национален позор. Все едно да играеш на гроба на дедите, загинали за Свободата на Родината. Вместо почит към героите, кметът на Батак и дядо Николай са организирали шоу, гневни са батачани, които сигнализираха ужасени на електронната поща на пловдивския сайт.

Тъжният 17 май - денят на баташкото клане, вече е панаир с чалга певици, танцови състави, бира и кебапчета. Всичко това се плаща от парите на батачани, претопени през общинския бюджет под форма на данъци и такси. Тази година, за така наречения "празник", от общинския бюджет са гласувани 35 700 лв, възмущава се Стефка Василева. Тя калкулира, че 50% от бюджета за празника или над 17 000 лв са за почерпки, нощувки, надпивания, за посрещане на гостите- предимно попове. 2000 лв. за чалга певици на 17 май плюс 3 500лв. концертна програма за 16 май, 1800 лв. за озвучаване, 800 за водещи които да агитират да играем и празнуваме клането, 2500лв.-коктейл за гостите, с който да изкупим вината към опорочената национална памет, 5000лв.за нощувки за поповете и гостите, храноден и допълнителен труд 3000лв. Чувстваме се измърсени и омерзени, допълва Василева.