Жителите на радневското село Бели бряг изразяват недоволството си от започналата процедура по събарянето на къщи и изселването на населеното място.

От 2005 година държавното дружество "Мини Марица-изток" има концесия за добив на въглища в землището на селото, фронтовете на рудниците напредват и хората от Бели бряг трябва да го напуснат.

"Рудникът наближава непрекъснато към селото. Къщите ни се рушат, напукват се, има движение на земните пластове и н принуждават да си продаваме къщите на "Мини Марица Изток" на безценица. Не да ни отчуждават принудително, а ни принуждават", заяви възмутен жител на селото.

Възрастна жена каза, че се притеснява, че ще й съборят къщата, ще й дадат някой лев и тя няма къде да отиде с тези пари на тази възраст.

Изселването в Бели бряг е започнало през 2009 година, заради концесията за добив на въглища на "Марица Изток". Дружеството е придобило чрез отчуждаване общо 32 имота от 155 частни. Селото към момента е почти обезлюдено. Няма кръчма, магазин, дори са закрити и селските гробища. До няколко години то трябва напълно да се изсели. Около стотината останали жители казват, че няма къде да отидат, тъй като цените, които мините предлагат за имотите им, според тях са ниски - варират между 20 и 40 хиляди лева.

От "Мини Марица Изток" обясниха, че спазват решение на Министерския съвет за придобиване на правото за добив на въглища под земите на Бели бряг. Това заяви Владимир Етов, началник на отдел "Екология и недвижима собственост" в мините.

От "Мини Марица Изток" са категорични, че ще се погрижат да обезопасят вече съборените къщи заради ромските набези, които са започнали там.