Американският флот за нападение по Сирия ще се базира в три района – в два района на средиземно море – до Израел, западно от Кипър и в Червено море, близо до южната част на Синайския полуостров. Ако първите две позиции Русия и съюзниците (натам пътува още един китайски кораб) някак си могат да неутрализират, то в Червено море руски надводни военноморски сили няма. Там в момента се намира атомният самолетоносач „Нимиц“, един крайцер и няколко миноносеца, пише агенция РЕКС.
Напълно възможно е ударът по Сирия да тръгне именно оттам – през Йордания. Съдейки по някои признаци, в частност, мълчанието на йорданската дипломация, страната може да пусне през своето въздушно пространство самолетите на САЩ. „Нимиц“, съдейки по всичко (по скоростта му на придвижване) няма да навлиза в акваторията на Средиземно море, а ще остане в Червено море на боева позиция, максимално близка до Сирия – някъде до южната част на Синайския полуостров. За нанасянето на въздушен удар по Дамаск най-подходящото направление е южното.

Ако от Запад и Севе Дамаск е обграден от дълбока и многопластова система на ПВО и ПРО, то от юг дълбочината на ПВО е много малка. В този район продължават боевете с бунтовниците и да се разгърнат мобилни системи за ПВО е много трудно.

Според автора на статията, коридорът оттам не е лош. Първо ракетите ще летят из залива, след което из долината по течението на река Йордан почти до езерото Кинерет. До там ракетите ще летят на височина не повече от 60 метра, което на практика ги прави невидими за радарите както от сирийската територия, така и от акваторията на Средиземно море.

Нападение по Сирия и Дамаск от юг е много сериозна заплаха

Втората заплаха е противопоставянето между руските и американските кораби в Средиземно море

Да се предположи, че на 9 септември Конгресът на САЩ одобри резолюцията за удар по Сирия. Започва бомбардирането – през главата на руските кораби. Какво те ще правят тогава? Какво ще прави руският флот в средиземно море? Ще сваля американските крилати ракети? Ще сваля американските самолети, които редовно ще хвърлят бомби върху Сирия от авиобазата в Кипър? Ще чакат и ще гледат как Сирия е унищожавана?

Друг вариант – нищо няма да се случи. Двата флота ще стоят един срещу друг. Но гражданската война ще продължава, а сирийското правителство ще е с вързани ръце – то ще трябва да действа, отчитайки възможните американски бомбардировки и в крайна сметка ще бъде победено.

Всичко това означава, че Русия, Сирия и техните съюзници трябва да предприемат още сега резки мерки за неутрализация на американската заплаха. Необходими са изпреварващи и резки действия, включително блъф и сплашване. Не веднага, но между срещата на Г20 и 9 септември – до решението на Конгреса. Русия вече има опит с подобни асиметрични действия – например, десантът на летището в Прищина.

Американците и съюзниците им вече разполагат с преимущество в надводните кораби, Русия – в подводниците.

Времето за дипломация свърши. Има малка отсрочка на войната – до 9 септември, която Русия, Сирия, Китай и Иран трябва да използват максимално ефективно, прибягвайки до всички възможни мерки.