България се готви за нова газова криза, пише „Преса”. Засега запасите от природен газ в хранилището в Чирен са 3 пъти по- големи в сравнение със същия период на миналата година.
Страната ни разполага с 290 млн. кубически метра от горивото на склад, като тези запаси стигат за 70 дни захранване на най- важните клиенти – топлофикациите и предприятията с непрекъснат режим на работа.

Според експерти, ако доставките през Украйна бъдат прекратени, ще се въведе режим на ползване на синьото гориво. С голямо закъснение работна група ще замине в понеделник за Турция, за да преговаря за строителството на алтернативна газова връзка.

При успех, ще трябва да се построи газопровод с дължина 180 км, за да имаме алтернативни доставки. Проектът ще струва на страната ни 100 милиона евро. Той трябваше да бъде реализиран преди повече от четири години, след като имахме проблеми с доставките през Украйна, но нито едно правителство не си даде зор да го реализира.

Друг вариант е в случай на криза компанията „Мелроуз рисорсиз” да увеличи максимално добива си от находищата „Каварна” и „Калиакра”.Годишно оттам се покриват 10-11% от нуждите на страната.