Пълен анализ за проблемите в електроенергетиката, газоснабдяването и възобновяемите източници, за състоянието на договорите в енергетиката и за причините отрасълът да е в настоящата криза ще трябва да изготви и представи пред парламента до три месеца министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. До девет месеца той ще трябва да разработи и проект за нови стратегии за развитие на енергетиката и за енергийната ефективност до 2020 г., с които да се "ребалансира" секторът, да посочи дали ще се закриват мощности и да каже, по думите на Стойнев, "край на различните интереси в енергетиката и системата да започне да работи за хората и за бизнеса".

Това реши в сряда парламентът след спор между управляващите от БСП и ДПС и опозицията от ГЕРБ за това при чие управление енергетиката е била в по-лошо състояние. Цитирани бяха множество познати вече числа за печалби и загуби на държавните енергийни дружества – изкуствени или истински, употребени от съответната политическа сила по удобен за нея начин.

Констатирайки катастрофичното състояние на държавната енергетика, нито сегашните, нито предишните управляващи поставиха под съмнение популиските си решения за намаление на цената на тока – веднъж през март (при ГЕРБ, под натиска на протести) и втори път през юли, когато и новата власт реши да печели народната любов с "евтин" ток.

Дългосрочните задачи на министър Стойнев бяха възложени в момент, когато около сградата на Народното събрание хиляди протестиращи отново искаха оставката на правителство и предсрочни избори до края на годината.

Дефицити и дългове в минало и сегашно време

От разменените реплики стана ясно, че сегашният дефицит в системата от 2 млрд. лв. може да нарасне с още 1 млрд. лв., ако не се вземат мерки за компенсиране на разликата в цената на тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и тарифите, по които се продава на бита. Такива обаче се очертават най-рано в края на май догодина, когато трябва да се разработи новата енергийна стратегия, и не е ясно дали ще може да заработят преди регулаторния период за определяне на цените на тока за бита и производители и доставчици на ток.

Общата задлъжнялост на дружествата на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) в момента надхвърля 5 млрд. лв., голяма част от които обаче са междуфирмени и на практика групата е изпаднала в "кръстосани фалити", по думите на председателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай от ДПС.

Той предложи "да се помисли как да се регулира ръстът на ВЕИ и да се поиска от Европейската комисия дерогация (отлагане – бил. авт.) на ангажимента на страната ни за 16 на сто дял зелена енергия". По думите му трябва да се въведат "умни мрежи, които да изгладят ефекта на възобновяемите енергийни източници върху системата". "Да се помисли за планово повишаване на цената на тока, както това стана в периода 2001-2003 г. по препоръка на Световната банка, за да се балансира системата. Иначе при пълната либерализация на енергийния пазар през 2015 г. ще има неконтролируем и шоков ръст на цената на тока за бита", посочи Аталай.

Бюджетът под заплаха заради енергийни дивиденти

Представителят на БСП Жельо Бойчев пък отбеляза, че са застрашени тазгодишните приходи в държавния бюджет (който вече бе ремонтиран преди лятната ваканция на Народното събрание), тъй като в тях са заложени постъпленията от над 700 млн лв. дивиденти от дружествата в БЕХ и самия холдинг, които не било ясно как ще се платят. И ДПС, и БСП нееднократно обясниха, че енергийната система била обезкървена заради решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да вдигне дължимия в хазната от държавните енергийни дружества дивидент от 50 процента на 80 на сто от печалбата им. Същото заяви и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев дни преди кабинетът на Марин Райков да остане в историята. Действия за понижаване на дивидента обаче още не са предприети, а в сряда по време на дебата никой от управляващите не заяви, че ще бъде поискано това от сегашния финансов министър Петър Чобанов.

"Стига сме спорили кой какво е направил в миналото, нека да решим какво да правим сега", призова от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев, след като съпартиецът му Явор Куюмджиев и предшественикът му от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев размениха остри реплики и излязоха с различен прочит на данните за финансовото състояние на държавната енергетика.

Добрев разкритикува управляващите, че към завещаните им от ГЕРБ и служебния кабинет "добри идеи" за законодателни промени в сектора са допълнени мерки със съмнителен за отрасъла ефект. Той даде за пример твърде оптимистичните очаквания на правителството за приходи от продажба на държавни парникови емисии, с които да се компенсира недостигът на 498 млн. лв. след намалението на цената на тока с 4.5 на сто от 5 август. Според бившия министър с въглеродни квоти може да се покрият едва около 150 млн. лв. от този дефицит.

Помпане на НЕК в нарушение на европравилата

Делян Добрев предупреди, че в момента България нарушава правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, защото държавните ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" прехвърляли своя произведена енергия към НЕК, за да я продава и да подобри финансовото си състояние. Бившият енергиен министър оспори констатациите в доклад на Стойнев за състоянието на енергетиката, че държавните дружества са влошили финансовото си състояние при управлението на ГЕРБ и сравни техните резултати за 2008 г., която е последната от управлението на Тройната коалиция и 2012 г., когато на власт все още бе ГЕРБ.

Явор Куюмджиев обаче нападна Добрев, че обявените от него печалби на НЕК и АЕЦ "Козлодуй" по време на ГЕРБ са изкуствени и са за сметка на спирането на инвестиционните програми на дружествата. "Още 2011 г. трябваше да се инвестира сериозно в процеса по удължаване на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", но това не стана и когато изтече лицензът през 2017 г., той може да не бъде подновен заради търсената изкуствена печалба", заяви Куюмджиев и допълни : "Слава Богу, в енергетиката вече няма калинки, а кадърни хора, които да я изправят на крака!".

"По-добрите финансови резултати на АЕЦ "Козлодуй" са заради въведените търгове за продажба на произведената електроенергия, а вие върнахте директора, който продаваше ток с резолюция по искане на фирмите", отвърна Добрев, визирайки назначението на отстранения от ГЕРБ Иван Генов за шеф на ядрената централа.

В отговор Стойнев призна, че в енергетиката има проблеми с търговете на тока и с обществените поръчки, но "правя всичко възможно да се спрат тези порочни практики".

Добрев от своя страна призова управляващите да върнат в системата дадените 2 млрд. лв. за строежа на хидровъзела "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", които, ако били вложени за подобряване ефективността на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, щели да имат многократно по-добър ефект от 80-мегаватовия хидровъзел "Цанков камък".

В замерянето с числа се включи и Жельо Бойчев, който обясни, че през 2012 г. производството на ток паднало с 6.7 на сто, потреблението му - със 7 процента, а решението на Дянков за вдигане на дивидента довело до това, че "1.5 млрд. лв. на енергийните дружества бяха изсмукани от бюджета". В резултат на това НЕК и АЕЦ "Козлодуй" сега изпълнявали едва 46-47 на сто ремонтните си програми, което застрашава сигурността на енергийната система. Дъщерните дружества на БЕХ пък дължали на хазната дивидент от 529 млн. лв., а самият БЕХ – 206 млн. лв., които са част от планираните приходи в бюджета, но не е ясно как ще бъдат платени.

Стойнев от своя страна коментира, че в периода 2009-2012 г. дружествата под шапката на БЕХ са увеличили задълженията си с 1.5 млрд. лв. Според изчетените от Рамадан Аталай данни от министерския доклад в момента дълговете на НЕК били за 2.573 млрд. лв., на АЕЦ "Козлодуй" – 818.736 млн. лв., на "Булгаргаз" – 402 млн. лв., на "Булгартрансгаз" – 149 млн. лв., на ТЕЦ "Марица Изток 2" – 708 млн. лв., а на Мини "Марица Изток" – 371 млн. лв.

Аталай продължи с илюстрирането на енергийния апокалипсис, давайки за пример как атомната централа за пръв път откакто съществува като самостоятелно дружество била излязла на загуба от 6 млн. лв. за първото полугодие на 2013 г.

"Нека спрем политиките, водещи енергетиката надолу и към фалит", заяви представителят на ДПС и изложи проекта за решение, възлагащ на Драгомир Стойнев изработването на анализите на състоянието и проблемите в енергетиката до три месеца и на стратегиите за енергийно развитие и за енергийна ефективност, като последната бе изрично поискана от депутата от БСП Таско Ерменков.