Напрежението на развиващите се пазари принуди Международния валутен фонд да преразгледа своята оценка за перспективите на световната икономика, пише "Файненшъл Таймс".

Според текста на таен доклад на фонда за състоянието на световната икономика, копие от който разполага ФТ, МВФ вече не смята, че развиващите се страни могат да бъдат главния локомотив на световната икономика. Във фонда вече са убедени, че основният импулс за растеж ще идва от развитите страни, където темповете на растеж се ускоряват.

МВФ е подготвил този доклад специално за лидерите на Г-20. Финансовата институция ги моли да предприемат незабавни мерки, за да се справят с рисковете за бедните региони по света от забавянето на икономиката.

Но самите лидери могат и да не повярват на оценките на фонда. През април МВФ не можа да оцени точно състоянието на световната икономика. Тогава от фонда предупреждаваха, че краят на свръхмеката парична политика на развиващите се страни може да доведе до увеличаване на напрежението на финансовите пазари и разпродажба на валута на развиващите се страни. Но МВФ се концентрира върху това, че възстановяването на световната икономика се наблюдава на три скорости: икономиката на САЩ се подобрява, а европейските страни са заседнали на границата между рецесията и стагнацията. Тази гледна точка беше отразена в прогнозите на фонда.

Тогава МВФ съветваше САЩ да намали темповете на съкращаване на бюджетните разходи, за да не навреди на икономиката. Сега от фонда признават, че частното търсене се е оказало достатъчно силно, даже въпреки програмата за икономии. Същият съвет беше даден и на Великобритания. Сега МВФ съветва останалите страни да следват политиката на Лондон: трябва да бъдат постигнати целите по бюджета и да се позволи на автоматическите стабилизатори да играят своята роля.