Ремонти има в 489 училища в страната, До 16-и септември те няма да са приключили в 62 училища. Ако някъде не е възможно да се учи, децата ще бъдат пренасочени, но първият учебен ден никъде няма да бъде провален, каза пред БНР проф. Анелия Клисарова, министър на образованието.

Във всички 793 средищни училища целодневното обучение ще бъде осигурено. В останалите това става стъпка по стъпка. Трябва да имаме търпение, добави Клисарова.

Заплащането на тока и парното е сериозен проблем, особено в малките училища. Ще осигурим допълнителни средства, обеща министърът. Директорите трябва да бъдат атестирани и трябва да получават оценка не само от регионалните инспекторати. Обсъжда се мандат от четири или пет години. В структурата си Законът за училищното образование вече е готов. Но той касае милион ученици, още толкова учители и много родители. Това, че законът се подготвя дълго, доказва неговата сложност. Законът ще влезе около коледните празници или веднага след Нова година. Надявам се да бъде приет март-април догодина. Ще влезе в сила по-следващата учебна година.

Клисарова обясни и идеята за тясна връзка на образованието с бизнеса – учениците да работят още в училище. Ако започнем с професионално ориентиране от 4-5-и клас, ще има възможност да обучим младите хора да работят с нова техника.

Има райони, където проблемът със застаряващите учители е много сериозен. Само 3 процента от учителите са до 30 години. Трябва да вземем сериозни мерки да мотивираме младите хора. Хората искат бързо да върнат средствата, които са вложили в образование. Искаме да въведем някои социални пакети, да въведем стажантски програми от университета, по-високи стипендии. Говорим за пакет от мерки, не за една.

До 23-ти август всички учебници до 7-и клас бяха доставени в училищата. Доставени са и всички необходими пособия за нормално започване на учебната година. В някои случаи учебниците са написани на неразбираем за съответната възраст език. Трябва преразглеждане и участие на повече учители в изработването на учебниците, не само на университетски преподаватели, смята Клисарова.

Новият обществен съвет към министерството все още не е утвърден. Той работи много тясно и със Съвета на ректорите, и с БАН. Делегираните бюджети остават, но в много по-оптимална форма. Те са добър инструмент за по-ясна и старателна работа, но доведоха до диспропорция между малките, средните и големите училища. Не само парите следват ученика, но трябва да има и коефициенти – за мястото и потребностите на децата. Трябва да има и добавена стойност за по-високите резултати. В момента се изработва формулата, ще бъде представена на регионалните инспекторати в началото на учебната година, каза още министър Клисарова.