Ще понесе ли министър Йовчев лична отговорност за извършените репресии, подавайки оставка, или с оставането си на поста ще покаже, че това е модел на действие на цялото правителство и ще даде поредно основание да искаме оставката на целия провален кабинет.

Това се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ от тази сутрин, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Даниела Савеклиева.

Според тях по време на гражданските протести срещу управлението на страната, полицията си е позволила по скандален начин да спира автобуси с протестиращи, да изисква лични данни за превозваните хора, да разпитва гражданите за маршрута и целта на пътуването им. Според ГЕРБ това е недопустима полицейска репресия. Савеклиева се спря и на други подобни случаи от Сандански, Разлог и Бургас. Тя припомни и за случая във Варна, където полицията си е позволила да изиска от ГЕРБ лични данни на всички новопостъпили членове от цялата област.

От ГЕРБ смятат, че това е грубо погазване на Конституцията и законите на България и отправят въпроси към вътрешния министър: кой и защо издавал заповедите за полицейски тормоз и репресии срещу мирно протестиращи български граждани, с каква цел се събират лични данни на пътуващи хора и информация за целта на пътуванията им, маршрутите и времето на пристигането им.