Целта на българската прокуратура може да бъде определена с една дума – съд. Ние сме на категоричното становище, че разследването по случая "Сарафово" трябва да бъде доведено докрай.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с директора на Европол Робърт Уейнрайт, на която е било обсъдено разследването на терористичния атентат в Сарафово на 18 юли 2012 г., предаде БГНЕС. На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, и директорът на ДАНС Владимир Писанчев.

"Достигайки до съд, ще бъде даден ясен сигнал, че в България тероризмът се наказва с цялата строгост на закона, независимо от това зад кой от извършителите, коя и каква международна или друга организация стои" подчерта Цацаров.

Главният прокурор припомни, че са си поставили срок до март тази година да има внесен обвинителен акт в съда, но и че излезли нови данни, които са забавили това намерение. През февруари стана ясно, че разследването на атентата в Сарафово е разкрило самоличността на лице, пряко участвало в терористичния акт. Сотир Цацаров отново посочи, че много от доказателства се събират по реда на международната правна помощ.

"За да се уточни маршрутът на едно лице, което е влязло в България и е излязло, и което определено има съпричастност към извършването на терористичния акт и за да се установи началната и крайна точка, от която лицето е тръгнало и в която се е върнало, които определено съвпадат – само за тази цел бяха необходими 12 съдебни поръчки, които бяха изпратени на няколко страни", обясни обвинител номер едно. Той поясни, че тези поръчки са изпълнени.

Цацаров изрази благодарност за помощта, която Европол оказа в разследването. Той подчерта, че помощта е била изключително ценна и то в разследване, което е изключително важно както за България, така и за партньорите. Цацаров изтъкна, че от момента на първия оглед досега българските разследващи, с помощта на Европол са събрали значителен доказателствен материал, което продължава и сега.

"Много съм впечатлен от начина, по който разследването се води от българските власти и съм убеден, че ще има успешен край на този важен случай. Това е важно не само за България, а и за сигурността на ЕС. Трябва да останем чувствителни и нащрек за всякакъв терористичен акт и всякаква терористична проява, която може а възникне където и да било на ЕС, каза Уейнрайт.

Ясно е, че Европол подобрява и увеличава оперативното си сътрудничество с българските власти по всички форми на организирана престъпност, които се случват на територията и които възникват от територията на България. Това подчерта още директорът на Европол, като определи разговорите днес и с председателя на ДАНС и с министъра на вътрешните работи като конструктивни. Той посочи, че са дискутирали практически стъпки как това сътрудничество да се подобри.

За помощта в разследването на атентата в Сарафово благодари и вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че са обсъдили двустранното сътрудничество с Европол, което е дългогодишно и през последните години е изключително ползотворно и вървящо във възходяща линия. Той посочи, че оценяваме не само обмена на информация, но и съвместните екипи за разследване и съвместните операции, които се провеждат под егидата на Европол. "Изразихме нашата подкрепа за това, че би трябвало в рамките на ЕС да се засилва интеграцията по линия на Европол и виждаме в това едно от необходимите условия за успешно противодействие на организираната престъпност за в бъдеще", каза Йовчев. Вътрешният министър посочи, че е заявена и подкрепа за това, че ролята на Европол в ЕС би трябвало да се засилва както правомощията така и отговорностите й. Той запознал Робърт Уейнрайт, с проектите срещу които за изграждане на контратерористичен център в рамките н ДАНС и петте основни програми, сред тях за превенция, за сътрудничество с гражданското общество.

Директорът на Европол не коментира преструктурирането българските органи, които се оборят с организираната престъпност у нас и каза, че това е решение в компетентностите на властите у нас. "Важното е, че тези промени водят до повишен ефект по отношение на борбата с организираната престъпност в България. Защото мога да ви уверя, че в последните няколко месеца е налице увеличение на обмена на информация между Европол и българските власти", каза Уейнрайт. Той подчерта да не се забравя и професионалния опит на министър Йовчев, "ще има значение и за бъдещите действия на българските органи в борбата в организираната престъпност".

И главният прокурор, и вътрешният министър пожелаха на Робърт Уейнрайт, успех, тъй като той официално е кандидат за ръководител на Интерпол.