Ръководството на Националната агенция за приходите /НАП/ нареди да започне данъчната проверка на ЕРП-тата, съобщиха от приходното ведомство пред "Преса".

Както БГНЕС първа информира във вторник ДКЕВР сезира ДАНС, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и лично министър-председателя за тежките нарушенията извършени от енергийните дружества.

Същия ден станаха ясно резултатите от проверката на трите ЕРП-дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. От одита стана ясно, че ЕРП-та са извършили над 2600 нарушения. Общата стойност на неправомерно отчетените разходи от тях възлизат на 818 милиона лева

Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи). При ЕВН при 553 проверки са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи. Това са 63% от направените проверки.

НАП започва цялостна проверка в ЕРП-тата за спазването на данъчното законодателство. Инспекторите ще търсят доказателства за раздутите разходи и скрити данъци. Ако се установят нарушения, проверката ще прерасне в ревизия.