ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски заради провал в сектор "Енергетика", предаде БГНЕС.

Изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като "политическа бухалка" и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта Южен поток са част от мотивите, които Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова представиха пред медиите минути, след като внесоха вота в деловодството на Народното събрание.

"Въпреки всички пречки, които опитаха да ни наложат управляващите, ние сме твърдо на мнението, че българското общество трябва да разбере състоянието на сектора, а не е тайна, че той е в колапс", обясни пред медиите Димитър Главчев и добави, че изкуственото задържане на цената на тока в един момент ще доведе до шоково поскъпване или до нови заеми за държавата.

От ГЕРБ се надяват на "възможност за европейски дебат", тъй като в мотивите си са посочили още, че по проекта Южен поток има нарушаване на европейското законодателство. Главчев призова за участие в дебатите на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който според опозицията бяга от предизборен дебат с Томислав Дончев.

Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Европейската комисия, подчерта Ивайло Московски. Според ГЕРБ тези писма представляват откриване на наказателна процедура срещу страната ни по енергийни въпроси. Тези писма са първата стъпка към процедура, настоя той и изброи трите теми, засегнати в писмата - невъзможността на гражданите да избират крайните си доставчици на електроенергия, нарушеното европейско законодателство за Южен поток и зависимостта на ДКЕВР.

Самият Ивайло Московски обясни, че става дума за въпросници, на които МИЕ има два месеца за отговор, но според опозицията тези въпросници означават стартирана процедура. "Задължени сме да предоставим на българското общество този дебат и то да бъде арбитър - кой остави системата с достатъчно резерв и кой я съсипа за една година", обясни бившият транспортен министър.

Освен вота на недоверие от ГЕРБ са внесли и допълнително искане за свикване на извънредно заседание съгласно чл. 78 от Конституцията и правилника на Народното събрание, обясни Данаил Кирилов. По този начин опозицията се презастрахова от "процедурни манипулации" от страна на ръководството на парламента, подчерта той. ГЕРБ са категорични, че председателят трябва да спази Конституцията и е длъжен да свика заседание не по-рано от три и не по-късно от седем дни след внасянето на вота, независимо дали Народното събрание е във ваканция.