Британски и белгийски изследователи установиха личността на предполагаемия прототип на Еркюл Поаро - героят от знаменитите романи на Агата Кристи.
Става дума за белгийски жандармерист на име Жак-Жозеф Амуар, който по времето на Първата световна пребивава във Великобритания като бежанец, заедно със своя син Люсиен, посочват британски медии.
Младата Агата Кристи се запознава с Амуар-старши, на 6 януари 1915 г., когато свири на пиано за група белгийски бежанци в южния курорт Торквей. Факта на участието на 24-годишната Кристи и белгийския жандармерист в благотворителната вечер е установил Майкъл Клеп. Неговата баба Елис Греъм Клеп помагала на белгийци, избягали от своята страна.
Търсейки документи за жандармериста, Майкъл Клеп се обърнал към сътрудници на архива Ерстал. В резултат на това станало ясно, че Жак-Жозеф Амуар е роден през 1858 г., бяга от Белгия във Великобритания през 1914 г. със сина си Люсиен, който умира през 1918 г., вероятно от испански грип. След войната се връща в Белгия, където умира през 1944 г. на 86-година възраст.
Еркюл Поаро се появява за пръв път в романа на Агата Криси The Mysterious Affair at Styles, публикуван през 1920 г.
„Какво можех да измисля? Ученик? Трудно представимо. Учен? Какво знаех аз за учените? Тогава си спомних за белгийските бежанци, които живееха в околностите на Торквей", пише Кристи в мемоарите си.