Пикантни писма, написани от бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди до свещеник, ще бъдат продадени на търг в Ирландия.

Съпругата на президента Джон Кенеди писала до дъблинския свещеник Джоузеф Ленард много пъти между 1950 и 1964 г., след като го срещнала по време на пътуване в Европа и личните писма разкриват усещанията й за живота и връзката й с политика.

В едно от писмата Кенеди поставя под съмнение верността на съпруга си и го сравнява със собствения си баща. "Той донякъде прилича на баща ми, обича лова, отегчава се от завоеванието и веднъж сключил брак се нуждае от доказателство, че продължава да е привлекателен, така че флиртува с други жени и негодува срещу теб. Видях как това почти уби мама", пише Джаки.

Писмата разкриват мислите й относно брака с мъж, който е напълно потопен в света на политиката, но тя е категорична, че "никога няма да бъде просто тъжна малка домакиня". Джаки сравнява амбицията на съпруга си с тази на трагичния крал Макбет, измислен от Уилям Шекспир.

Тя поставя под съмнение и вярата си след убийството на Кенеди през 1963 г., като пише: "Мисля, че Бог трябва да е взел Джон, за да покаже на света колко загубени ще бъдем без него...Но за мен това е странен начин на мислене и Бог ще трябва да ми обясни, ако някога го видя".

Колекцията от 33 писма ще бъде продадена заедно с коледни картички, подписани от бившата първа дама и съпруга й, и съболезнователна телеграма след смъртта на Ленард през 1964 г. Търгът ще бъде организиран от ирландската аукционна къща Шепърд`с в Дъроу на 10 юни и се очаква да донесе над 1,3 милиона долара.