Масовото навлизане на румънски хляб на пазара в Северна България е поредният балон на страдащите от липса на новини медии и няма да се състои, смятат хлебопроизводители от съседния на Русе град Гюргево.

Въпреки намаляването на ДДС върху хляба от 24 на 9 %, което влезе в сила от 1 септември, цената на продукцията си остава висока за износ. Още повече, че таксата за преминаване на Дунав мост допълнително оскъпява стойността на предлаганата стока. На производителите не им е изгодно да изнасят хляб, тъй като разликата с цената му в България няма да е съществена.

След свалянето на ДДС-то и по-ниските цени на горивата и брашното килограм хляб струва 2 леи /1,20 лв./. Мария Ене, началник производство във фирма за хляб в Гюргево, обяснява, че предимно се търсят и произвеждат по-малки разфасовки от 300 грама, чиято производствена цена е 0,60 леи, докато в магазина се предлага за 0,80-0,85 леи. Макар производствените цени да са паднали, в търговската мрежа намалението е едва с 0,05 леи. Хлябът се произвежда още в разфасовки от 400 грама, от 500 грама и от 1 кг.

Производителите обясняват, че в Румъния все повече намалява консумацията на обикновен хляб. Клиентите търсят повече разнообразие, различни хлябове и затова фирмите се насочват към производството на хлебни изделия, на сладкарски изделия и на различни видове по-специализиран хляб.