Прокуратурата проверява всички институции, които използват специални разузнавателни средства (СРС), съобщиха от обвинението.

По закон Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), Националната разузнавателни служба (НРС) и служба "Военна информация" имат право с разрешение на съда да подслушват и следят, разполагайки с техника и кадри за това. Иначе искане за използване на СРС до съда могат да подават и прокуратурата, и МВР.

Осем военни прокурори ровиха в армейското контраразузнаване ("Военна информация"). Досега то никога не е проверявано спазва ли закона, когато държи под ухо различни хора.

От обвинението определиха инспекцията като "рутинна". Целта била да се установи дали у нас СРС-та се прилагат, съхраняват и унищожават според правилата.

Преди да влязат при военните контраразузнавачи, прокурорите проверили ДАНС и ДАТО, които подслушват цивилни за нуждите на разследването на престъпления. Проверките там не установиха нарушения, обясниха от обвинението. Оттам отхвърлиха като невярна появилата се информация, че зам.-шефът на "Военна информация" полк. Митко Троански е обвинен за злоупотреба със служебно положение.

Проверката ще послужи и на експертите, които определят в наредба тарифата, по която поръчителите на СРС - полицаи и разузнавачи ще трябва да плащат за всяко подслушване от бюджета си.