Кубинската блогърка Йоани Санчес следващата седмица стартира първия независим онлайн вестник като предизвикателство пред контролираните от комунистическия режим в държавата медии.

Санчес съобщи, че онлайн вестникът ще се казва "14 и половина" в чест на годината, в която стартира, и апартамента на 14-тия етаж, където тя пише популярния си блог Поколение У за ежедневието и политиката в Куба. Да се изправиш срещу строгите ограничения за медиите в Куба няма да бъде лесно, признава тя. "Ще бъде труден път. През последните седмици видяхме малка част от това как официалната пропаганда ще ни демонизира, защото създаваме тази среда", написа Санчес. Тя добавя, че няколко души от нейния онлайн екип вече са получили предупредителни обаждания от високопоставени служители по сигурността в Куба преди официалния старт на вестника на 21 май.

Публичните критики към комунистическата система в Куба може да се смята за враг на пропагандата и се наказва със затвор.

Санчес е носителка на няколко престижни медийни награди в САЩ и Европа. Тя е включена и в класацията на 100-те най-влиятелни личности на списание "Тайм". С обещанието да бъде напълно независима и прозрачна, блогърката казва, че се обръща към онлайн журналистиката, за да изрази критиката си към еднопартийната система в Куба, а не за да се превърне в опозиционен политик.

"Един репортер не трябва да носи в себе си какъвто и да е вид агресия", казва тя.

Санчес се надява, че "14 и половина" ще "подкрепи и съпътства необходимата промяна на това, което се случва в нашата държава".