Производителите на смартфони може да се отдръпнат от мобилната платформа Windows Phone след покупката на телефонния бизнес на Nokia от Microsoft, твърдят анализатори.
Очаква се досегашни партньори на Microsoft да преминат към лагера на Android и да започнат активно да развиват конкурентни платформи като Tizen, webOS и Firefox OS, пише digitimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия.
Microsoft ще продължи да предлага телефоните и смартфоните на Nokia. Не е ясно обаче дали компанията ще продава лицензи на външни производители. Дори и да стане това, вероятно производителите няма да ползват Windows Phone в своите устройства, конкурирайки се с Microsoft.
В момента Nokia държи около 80-90% от продажбите на WP смартфони в света. Други компании, като HTC и Samsung, също пускат подобни устройства, но в силно ограничени обеми. След приключване на сделката между Microsoft и Nokia е много вероятно тези компании напълно да се откажат от платформата.
Допуска се също, че Google ще преразгледа стратегията си по отношение на Android и ще наложи някои ограничения на своите партньори. При тези условия, производителите ще обърнат по-голямо внимание на алтернативните мобилни платформи.
По данни на анализаторската компания Canalys, делът на Windows Phone през 2012 г. възлиза на 2,4% от световния пазар на смартфони. Прогнозата сочи 12,7% дял на платформата през 2017 г., а Microsoft очаква дори 15%. Стивън Елоп, главният изпълнителен директор на Nokia, коментира, че Microsoft иска да направи Windows Phone третата по популярност мобилна платформа след Android на Google и епълската iOS.