В открито писмо, публикувано на блога му, бизнесменът, издател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев поиска публично извинение от лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев заради изявление, в което Станишев свърза мейл на Прокопиев със сценарий за дискредитиране на политиката на правителството.
"За политик като Вас, с претенции да бъде лидер на социалистите в Европа, не е допустимо по този груб начин за тяснопартийни цели да навлиза в личното пространство на журналисти и издатели и да съучаства в арогантното погазване закона.

Единственият скандал в режисираното публикуване на моя частна кореспонденция с редакторите на “Капитал” и “Дневник”, е че този, който го е направил, е извършил престъпление по българското законодателство", пише Иво Прокопиев.

В сряда в няколко медии бе публикуван мейл, написан от Прокопиев до журналисти от "Дневник" и "Капитал", в който той пише, че темата с лицензите на ЕРП се развива по "Костинбродски сценарий" и че по потвърдена от два източника информация - среща на Бобева с посланици от ЕС седмицата преди този уикенд и източник на ЕВН от МИЕТ, има план лицензите на трите ЕРП да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите. По-нататък в мейла Иво Прокопиев коментира какво би последвало при евентуално отнемане на лицензите. В отговор "Дневник" публикува пълната кореспонденция между журналистите след мейла на Прокопиев и обяви, че ще сезира главния прокурор за извършено престъпление по чл.171 от Наказателния кодекс, който криминализира незаконния достъп до кореспоненция.

Разработва се сценарий да се дискредитира политиката на правителството,

коментира по-късно по повод изтеклия мейл Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на партията.
"Излезе информация в агенциите, която е много любопитна и много показателна за това как се правят много от нещата в задкулисието в България. Всички преживяхме последните месеци много протести, които уж бяха против задкулисието. Това, което днес прочетох, говори, че тези, които са истинското задкулисие, много ефективно работят и използват медиен потенциал, за да вкарат своите икономически интереси", казал Станишев на среща в Троян.
Според лидера на БСП към медиите на Прокопиев са отправени опорни точки, разработвайки сценарии да се дискредитира политиката на правителството, както и България в областта на енергийната политика в отношенията с ЕРП-тата.

"Като прочетох това, си припомних кой беше посредникът по продажбата на остатъчния дял от ЕРП-тата на новите собственици - същият този човек и неговите икономически структури. Сега, именно за да защити тези свои конкретни интереси, е готов да атакува България, да замеси ЕК, да намерят тук говорители, да се разработи сценарий за манипулация на общественото мнение, само и само да не се позволи правителството да въвежда ред и законност в този сектор и да изисква от ЕРП-тата това, което е нормално в цяла Европа, с правилата и законите на страната. Това е много показателно срещу какво се бори правителството, защото България има много проблеми и всички ги преживяваме", казва Станишев.

Единственият скандал в режисираното публикуване на моя частна кореспонденция с редакторите на “Капитал” и “Дневник” е, че този, който го е направил, е извършил престъпление 

по българското законодателство, пише Иво Прокопиев в отвореното писмо до Станишев и задава въпроса "следенето, подслушването и шпионажът на журналисти ли са моделът на демокрация и гражданско общество, за който вие и Партията на европейските социалисти се борите на предстоящите избори за Европейски парламент".

"Ако Вие не осъдите публично този безпрецедентен акт на политическо хакерство и не се противопоставите публично на посегателството срещу личността на който и да е български гражданин, се превръщате в съучастник. Аз не съм Ваш политически опонент, както никога не съм имал претенции да бъда участник в политиката, но дори и да бях, подобно безобразие, пак би било възмутително.

Цялата режисура, предварителна подготовка и апломб на този псевдо “И-мейл гейт”, показаха съвсем ясно, че за вас политическата цел в предстоящите избори оправдава всички средства, включително и незаконни действия пред очите на цялото общество", обръща се Прокопиев към Станишев. Настоявам да се извините не само на мен, а и на всички мислещи и независими българи с достойнство, които не се страхуват да казват истината на глас и искат в България да има правила и върховенство на закона, а не върховенство на силните на деня, пише още Прокопиев до лидера на социалистите.

По-късно днес, по време на посещението си в Плевен, Станишев коментира и исканото публично извинение:

"Не мога да разбера защо трябва да се извинявам аз за това, че коментират нещо, което излиза в медиите. Обадиха ми се и ме попитаха какво е мнението ми, тъй като съм засегнат там в тази негова кореспонденция. Бих попитал г-н Прокопиев не го ли е срам, няма ли да се извини, че в името на конкретни свои икономически интереси, това което четем в медиите - указания, опорни точки към медии, неправителствени организации, към партии едва ли не какво да правят, че да се дискредитират действията на правителството, което се опитва да въведе ред, ЕРП – та да спазват законодателството, да уважават българските граждани?".

Според Станишев очевидно е описан един сценарий за дискредитация на правителството и на държавата и забърква освен всичко останало и европейски институции - Кристалина Георгиева, енергийния комисар Йотингер, което едва ли не трябва да обслужат неговия икономически и политически интерес. "Дори бих препоръчал на медиите да направите анализ кои са подбудителите на тези действия през последните седмици и да си направите изводи за това, което се случи. Г-н Прокопиев и неговите медии спомняте ли си какъв шум вдигаха за "опорните точки" на БСП?, попита в заключение лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Днес и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира изтеклия мейл, като по думите му става дума за "уродливото срастване между бизнес и политика". Според министъра информацията разкрива как "бизнесинтерес контролира медии, политици, НПО-та. "Четейки този имейл, си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година и как то е било контролирано", каза Стойнев.

Той допълни, че още с встъпването му в длъжност е имало конкретен натиск за разпродаване на българската енергетика. "Ние спряхме този процес, който беше започнат от предишното управление, което разпродаде миноритарните дялове в ЕРП-тата чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочено се водиха българските мини "Марица Изток" към продажба. Когато ние спряхме този процес и заявихме, че българската енергетика не е за продан – тогава започнаха и атаките", коментира Драгомир Стойнев.