Папа Франциск призова много хора да се стекат във Ватикана в събота за молитвата за мир в Сирия и благодари на вярващите и на нерелигиозните хора от цял свят за подкрепата им.

"Нека призивът за мир отекне силно в целия свят", каза папата пред десетки хиляди вярващи на площад Свети Петър по време на седмичната си аудиенция. "Мирът започва в нашите сърца", допълни главата на Римокатолическата църква.

Пред групи от арабскоговорящи хора от Египет, Йордания и Ирак папа Франциск заяви: "Най-вече заради вас казвам, че изпитанията, насилието, злото никога няма да победят Исус". Ватиканът и християнските малцинства в Близкия Изток протестираха срещу възможността за ръководени от САЩ военни удари срещу режима на президента Башар ал-Асад. Те предупредиха за засилване на радикалния ислям и дадоха за пример масовото изселване на християните от Ирак.

В неделя 76-годишният папа призова за ден на пост и молитва за мир, като заяви: "Войните водят до нови войни". Той осъди предполагаемото използване на химически оръжия, като изтъкна, че "Бог и историята" ще съдят извършителите.