Калина Лазарова е завършила Русенския университет. По образование е инженер, има и преквалификация по мениджмънт. Има 8-годишен стаж като търговец на леки и лекотоварни автомобили - нови и втора употреба, с марката „Фолксваген“ в регионалното дилърство „Хоби Кар“. От този месец фирмата на Калина Лазарова „Профи сейлс“ предлага за първи път комплексен автомобилен мениджмънт - услуги при покупка и поддържане на автомобили, които до момента липсват в Русе.

- С какво се занимава новата ви фирма? Каква ниша запълва?
- Излизам на пазара, защото съм намерила свободна ниша, в която аз имам и опит, и познания, и ноу-хау. Основната ми цел е да вдигна качеството на услугите при работата с клиенти. В момента преобръщам търговския процес на 180 градуса. Досега съм преговаряла от позицията на продавача, вече гледам сделката с очите на купувача. Това е едно посредничество при търговия с нови и употребявани автомобили в услуга на клиента - как да се постигне по-добра цена, как да се осигури по-добро финансиране, как сделката да е по-изгодна за него. Всеки автомобил може да бъде купен по-евтино, а аз знам как
- Имате ли предпочитани марки?
- Лични предпочитания, разбира се, имам, но като търговец работя с всички марки, няма никакви ограничения. Мога да изпълня дори по-екзотични поръчки, които не са по силите на всеки. Предлагам внос на автомобили втора употреба по поръчка на клиента, като се ангажирам те да бъдат доставени от Германия или по изключение от друга западноевропейска страна според това каква е марката, къде се произвежда и къде цената е най-добра, но още по-важно е, че гарантирам произхода, пробега и историята на колата. Темата е доста чувствителна, тъй като у нас, а и не само у нас често се злоупотребява с тези неща. Ще променя това, дори вече го променям, защото направихме първата доставка на употребяван автомобил.
- Не е ли доста амбициозна тази заявка, може ли жена да работи успешно в традиционно мъжка сфера като продажбата на автомобили?
- Има предразсъдъци на тази тема и те в началото малко ме стряскаха. Преди осем години, когато станах търговец на автомобили, бях недостатъчно уверена. Очаквах много по-голям отпор от страна на мъжете, но за радост не се оказах права. Много бързо женското присъствие в този бизнес бе прието като нещо нормално. Защото в основата на търговския процес е способността да продадем себе си, а една дама го умее в по-голяма степен, защото го носи в природата си. Тази грижа, отвореност към клиентските потребности, е част от женската природа и мъжете са се научили да го оценяват. Естествено, не разчитам на инстинкти и чар, а на първо място на висока компетентност, така се печели доверие. Може би звучи малко нескромно, но е факт - мой плюс е, че любимата ми вещ не са гримовете, компютърът или мобилният телефон, а автомобилът. И това е в основата - за да умееш да продаваш добре нещо, да го реализираш, трябва да го обичаш.
Но по-трудното в тази сфера е не автомобилът като механика - за това има достатъчно компетентни хора. Българският клиент е много подготвен, изключително добре ориентиран и оттук насетне се явява една компетенция, която трябва да оптимизира процеса на закупуване на автомобила. Защото хората знаят какво, но не знаят как. Това е замисълът, това е свободната ниша.
- Какво означава това?
- Обикновено купувачите знаят точно какво искат, идват за конкретна марка и модел, но не знаят как да преговарят така, че да постигнат най-изгодните условия. Затова „как“ е правопропорционално на средства. Нашата роля е да оптимизираме тези средства.
- Говорим за спестяване на пари.
- На много пари! И те се пестят в детайлите в един търговски процес.
- Да си представим следната ситуация - идва клиент и казва - имам 10 000 лева, искам автомобил, какво следва?
- Първоначално даже не се говори за пари. Важно е да се анализират нуждите на клиента, след това се посочват възможностите. Това иска задълбочен разговор за предназначението на автомобила, за какво ще бъде ползван, дори ако щете и за хобито на купувача, защото с кола с нисък просвет, примерно, трудно ще пътува по черните пътища, за да отиде собственикът й с нея за риба. Обикновено се търсят универсални решения, но винаги има някаква специфика. Този анализ е най-важният, той определя посоката. След това се явява финансовият момент - в брой ли разплащаме или имаме потребност от някакво финансиране. А финансирането е една много хлъзгава почва...
- Защо, предлагат се много възможности.
- Така е, финансовите продукти са много, но те трябва да бъдат много добре познати на търговеца, защото във всеки един има някакво разковниче, което работи или против, или в полза на клиента. И точно при навлизането в тази материя клиентът разбира, че ние съхраняваме неговите средства, предпазваме го от рискове и минимизираме разходите.
- Още един казус - идва клиент, който е видял реклама за автомобил например на стойност 20 000 лева, ще успее ли да го купи по-евтино чрез вас?
- Категорично! Това е целта. Хората, с които съм работила през годините, са се уверили в това. На тези, които тепърва ми се доверяват, предлагам малък тест - да получа от тях оферта с най-добрата цена, която са постигнали. След това аз трябва да докажа, че мога да им спестя средства, като се прегледат всички етапи и всички детайли - от първото запознаване до регистрацията на колата. Така печеля доволни клиенти.
Много е важно да посоча още нещо - има хора, които са много ангажирани с работата си и времето им е скъпо или пък хора, които не боравят достатъчно добре с материята. За тези категории предлагам представителство - представляваме ги от подбора на автомобила до неговата покупка, транспортирането, регистрацията и пълното му издаване. Така цикълът е затворен.
- Предлагате ли друго освен търговия с автомобили?
- Основната сфера са автомобилите, но те не са само горива, поддръжка и каране. Покупката е свързана със сериозен разход, затова успях да подпишем договор и да предложа в Русе един много добър финансов продукт - „ДСК лизинг“. Той се предлага за пръв път тук, достъпен е на 5 места в страната, като най-близкото от тях е Варна. Това е изключително гъвкава схема с минимизиране на разходите и категорично без конкуренция при финансиране на втора употреба автомобили. Което тук е доста актуално. Има още един продукт на пазара, който го конкурира като параметри, но от гледна точка на оптимизирането този е спестяващ разходите на клиента.
- Звучи като реклама.
- Може би, но такива са фактите. Не поемам ангажименти, в които не мога да се намеся успешно, в които няма потенциал за постигане на по-добри условия.
- Имате ли ангажименти след издаването на автомобила?
- Покупката и продажбата на автомобил е вид партньорство. Една от популярните ни услуги е регистрация в КАТ. Там има проблем, чака се много, а ние спестяваме тези емоции на клиентите. Офисът на фирмата е до кантората на нотариус Цвятко Миланов на ул.“Бистрица“, където се прехвърлят доста коли, а аз осигурявам последната част - минаването през КАТ.
Фирмата предлага и застраховки, в които отново се търсят оптималните варианти. Благодарение на нея в Русе за пръв път стъпи специализираната компания „Брокеринвест“.
Освен това осигурявам срещу месечен абонамент комплексно обслужване - всички задължителни грижи като се започне от задължителната „Гражданска отговорност“ през периодичното техническо обслужване до годишния технически преглед. Всичко това се прави от врата до врата - вземаме вашия автомобил и го връщаме съответно обслужен или преминал през преглед. Преди това правим щателна оферта, за да се видят какви са разходите.
- Акцентирате върху спестяване на разходите, но къде е заплащането на вашите услуги, не оскъпяват ли те в крайна сметка сделката?
- Не и ще обясня защо. Ние постигаме всички възможни отстъпки от цената на стоката, в случая автомобила, а хонорарът ни е процент от спестените средства.