В 19.38 часа днес настъпва Новата 5774 година за евреите.

Празникът започва тогава, защото предният ден завършва със залеза на слънцето, както са всички еврейски празници по слънчево-лунния календар и затова от този миг идва празникът. Еврейската Нова година, Рош а Шана, никога не се пада в петък и събота, както и по време на пълнолунието. Празненствата на евреите по целия свят продължават цели 48 часа и започват с пости.

Евреите започват летоброенето с мистичното сътворение на света, което се е случило през 3761 година преди Христа. Рош Ашана е по-скоро празник за размисъл и равносметка за изминалата година. Хората се поздравяват с "Хаг Самеах, Шана Това".

Празникът започва с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят: ябълки с мед – да е сладка следващата година, глава на риба или овен – човек да е начело, а не на опашката и други ястия, които са "знаци" за следващата година и за бъдещето, което очаква всички – зеле, праз, нар, фурми и др. В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих – изхвърляне на греховете. Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги – «Книгата на живота», «Книгата на смъртта» и в третата книга всички останали, в които Господ записва делата на хората.

Времето от Рош а Шана (Нова година) до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период - 10 дни, в които всеки евреин трябва да направи преценка на делата си през изминалата година, да преосмисли постъпките си и да промени пътя си, и да поиска прошка.

Празничният поздрав за Рош а Шана е «Шана Това!» – «Добра година".