12-годишният Олег Севестянихин от Русия, който бе затрупан от огромно количество пясък при игра на плажа в Приморско, днес бе изписан от Второ детско отделение на МБАЛ-Бургас, информират от бургаската болница, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Олег е в много добро състояние, вече може да ходи, яде всичко и се чувства отлично. Все още е малко уплашен от случката, но невероятната му съдба и волята му за живот го превърна в любимец на лекарите и медицинските сестри от Второ детско отделение. Днес момченцето се раздели с тях със сълзи на очи и огромен букет цветя. Така той им благодари за това, че се бориха за живота му.

"Никога няма да забравя лекарите в Бургас и града – тук ме спасиха", каза Олег, който в продължение на седмица бе в кома, но екипът на Отделението по реанимация успя да го върне в съзнание. По време на лечението медиците са предоставяли частични епикризи на майката на момчето, която ги е пращала в Русия и така е успяла да намери детски рехабилитационен център, където ще продължи възстановяването на Олег.

"Дълбок поклон и сърдечни благодарности на лекарите от МБАЛ-Бургас. Те спасиха детето ми", каза развълнуваната майка. Бащата на детето – Залим сподели, че синът му се чувства чудесно и въпреки огромната маса пясък, която го е затрупала, няма увреждания на белите дробове и не е забелязал да има проблеми с дишането. На тръгване от Бургас самият Олег заяви, че ще продължи да работи за мечтата си да стане професионален баскетболист и се надява съвсем скоро отново да тича на баскетболното игрище.

Утро припомня, че 12 г. руснак Олег пострада след игра на пясъка в Приморско. Инцидентът стана на плажа на Международният младежки център. Олег, заедно със свои приятели си играели на пясъка, като изравяли дупки, които да ползват като укрития, а пясъкът трупали до рововете.

Дупката, в която било момчето е била дълбока около 1,5 метра. В един момент, натрупаният до нея пясък поддал и затрупал детето. За минути на мястото на инцидента пристигнали полицаи и пожарникари, които успели да го изровят. Детето бе изпаднало в асфикция и в кома, заради липсата на кислород.