При неблагоприятно развитие около Сирия, България трябва да следи реакциите на нашите евроатлантически партньори и да съдейства в рамките на възможностите си за изработване на общи позиции на ЕС и НАТО.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски на блиц парламентарния контрол в НС в отговор на въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за конфликта в Сирия, предаде репортер на БГНЕС. "Правим такива усилия и следим развитието на диалога по този въпрос. Съгласявам се с това, че нашето внимание трябва да бъде насочено към сирийските граждани, които са жертва на конфликта. Във връзка сме с ЕК, с посланиците на ключовите ни евроатлантически партньори, също и с еврокомисар Кристална Георгиева", заяви Орешарски. Той подчерта, че правителството има набор от решения, които като принципи са насочени към една подготовка на всички институции в България в очакване на евентуална бежанска вълна.

На този етап за притока на имигранти трябва да се вземат всички мерки, за да бъдем подготвени и за лошо развитие на ситуацията в Сирия, като се надяваме че политическите средства ще предрешат изхода от кризата, така че да не се стигне до по-нататъшно развитие на конфликта в Сирия, заяви Орешарски. Той припомни и за решенията от свикания миналата седмица Съвет за сигурност към МС. "Засега повод за драматизъм няма, но има засилена имиграционна вълна. Интензивно подготвяме институциите с оглед на това да посрещнем тези хора, които търсят място за пребиваване не по собствена воля", каза още Орешарски.

Преди изказването на премиера, Борисов заяви, че в Сирия е много вероятно да има военен конфликт. "България трябва като натовски партньор да участва в решенията, които взема НАТО. Не трябва да мислим за режима и за диктатора в Сирия, а да мислим за тези хиляди или милиони бежанци, добави Борисов. Най-лесното е да кажем да не се приемат. Но това е много близко до нас, след Турция сме ние. Една от позициите на нашата партия е, че винаги бежанците трябва да се държат възможно най-близко до родните си места. Трябва да се търси помощта, особено финансовата, от ЕК", добави Борисов.