Екип от хирурзи на Бургаската болница оперира 4 часа, за да спаси 24-годишния Владимир Георгиев от Средец, чийто крак е бил прерязан при трудова злополука с флекс.

"Кракът  беше почти ампутиран – всички мускули, нервът, който нервира долния крайник, и основната вена бяха прерязани. За да спасим крака, събрахме смесен екип от ортопеди, съдови хирурзи и неврохирурзи. Възстановихме нервите и мускулите и ревизирахме задколянната артерия, която за щастие се оказа здрава", обясни началникът на Отделението по ортопедия и травматология – д-р Лъчезар Томов.

"Тази  артерия е основният съд, който  кръвоснабдява долните крайници  и ако беше пострадала, пациентът  можеше да загине от кръвозагуба", обясни началникът на Операционния блок д-р Светлозар Георгиев.

В момента лекарите следят как протича възстановяването.

Инцидентът е станал миналия четвъртък на работното място на Владимир, в цех зад "Мосю Бриколаж" в Бургас. Сега момчето е с гипсова шина и се възстановява в Отделението по ортопедия, а до него непрестанно бди майка му Таня.

"Рязах дърво и изведнъж дискът ми заби, изхвръкна и се заби зад коляното ми. Аз и колегите ми реагирахме по най-бързия начин – стегнахме крака с колан и фланелка, за да спрем кървенето. Момчетата ме докараха директно в МБАЛ-Бургас. Лекарите веднага ме поеха. Благодарен съм им, че съм жив", разказва пострадалият Владимир.

Той се надява скоро да проходи. Вече успява да се повдига, прави тренировки. За пълното му възстановяване ще трябва да се подложи и на реконструктивна операция на дълбоката венозна система.