Стартът на първата есенна сесия на 42-то НС започна в атмосфера на една хуманитарна катастрофа, която се разиграва в Сирия, каза от трибуната на НС председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Ако се върнем в България, искането за предсрочни избори не може да е самоцел. Не може да е самоцел и искането за пълен мандат. Не може да бъдат самоцел нито предсрочните избори, нито пълен мандат. Кой ще бъде в НС го решава суверенът. Готови ли сме днес да поемем тази тежка политическа отговорност, правото на всеки неуспял политически субект с протести да предизвика оставка, попита Местан.

Отношението към протестите са мерило за политическа зрялост. Еднакво неправилно е да се отричат протестите, това е демократична форма, но няма как и да приемем всеки протест за дестабилизиране на обстановката за оставка. За ПГ на ДПС няма съмнение, че животът на правителството не се определя нито от силата на протестите, нито от броя на протестиращите, нито от броя на автобусите. Животът на това правителство се определя от социалната му ефективност, каза Местан.