Премиерът Орешарски ще бъде изслушан в НС за отражението на конфликта в Сирия у нас, решиха депутатите тази сутрин в началото на новата парламентарна сесия след предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тази точка да влезе в дневния ред.

Надали има събитие в света по-важно в момента, по-опасно и толкова близо до нас като конфликта в Сирия - и хуманитарната криза, и евентуални военни действия, и всичко това, което четем и виждаме, че се случва, каза Борисов от парламентарната трибуна. Повече от нормално е да чуем премиера какво мисли, какво прави, какво подготвяме, колко бежанци, какво работим с Брюксел, с ЕК за възстановяване и за съвместни действия с ЕС, продължи Борисов. Защото сме на първата черта на тази хуманитарна криза, добави той. Въпреки напомнянето от страна на председателя на парламента Михаил Миков, че точно по тези въпроси ще бъде и блиц-контролът днес към премиера той допусна предложението за гласуване, което депутатите одобриха.

Мая Манолова от ПГ на КБ предложи изслушването на премиера за кризата в Сирия и нейното отражение у нас да стане днес след блиц контрола с министър-председателя и вицепремиерите в 12.30 ч., а не както предложи Цецка Цачева от ПГ на ГЕРБ тази тема да е точка трета в дневния ред на парламента. По време на гласуването народните представители решиха изслушването да стане след блиц-контрола, а работното време на депутатите да бъде удължено до неговото приключване.