„Аз съм погнусен от това, което видях. Това е, може би, доказателство за най-уродливото срастване между бизнес и политика. Бизнес, който контролира медии, политици, НПО-та, и четейки този имейл, си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година и как това е било контролирано“. Това каза министърът на икономиката иа енергетиката Драгомир Стойнев, в отговор на въпрос - как ще коментира изнесената в медиите информация за опорните точки на Иво Прокопиев за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, предаде "Фокус".

И продължи: „Имейлът е изпратен на 6 май, в него се говори за бъдещи действия на Красен Станчев; тази заповед на Иво Прокопиев беше изпълнена, относно действията на господин Красен Станчев, относно независимия енергиен борд.

Кажете ми - този енергиен борд с какво е независим? Участие в него взимат електроразпределителните дружества и представители на ВЕИ сектора. Още с всъпването ми в длъжност, имаше конкретна атака за разпродаване на българската енергетика и понеже ние спряхме този процес, който беше започнат от предишното управление (знаете, разпродадоха се миноритарните дялове в ЕРП-тата чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочен опит за продаване на блгарските мини, говоря за мини "Марица - Изток"). Когато ние спряхме този процес, в началото на мандата ясно и категорично заявихме, че българската енергетика не е за продан, започнаха и атаките. Това обяснява абсолютно всичко", каза Драгомир Стойнев.

Енергийният министър допълни, че с нетърпение очаква и следващия имейл, който дава заповед за вот на недоверие, защото в този имейл ясно личи колко услужливи са политическите партии ГЕРБ и Реформаторски блок.

Според Стойнев, при посещението му в мини "Марица - Изток" производителите не са знаели дали ще затварят, или предприятията им ще се режат на скрап. "ГЕРБ трябва да дадат отговор в зала - за кого бяха приготвени мини "Марица Изток", но вече виждаме за кого" каза още Стойнев.

По думите му, капацитетът на целия комплекс се е увеличил с близо 40%, а износът на електроенергия за една година е с ръст от 100%. "Виждаме как всичко е манипулирано, защото таймингът на Иво Прокопиев сигурно е изборите на 25 май", добави Стойнев.

На въпрос, как увеличението на цената на въглищата ще се отрази на цените на електроенегрията, министърът каза, че е увеличил цената на въглиащта с 3,5 лв.

"Това е второ увеличение за една година; с 2 лева, първият път нямаше увеличение на цената на електроенергията, но в крайна сметка моделът се определя от ДКЕВР.

"Ето това е един от примерите, в които миналото управление целеше фалита на мините, защото цената на въглищата не само не беше увеличаванв, тя беше и намалена от Трайчо Трайков", каза още Стойнев и допълни, че някой наистина е искал целенасочено да доведе българската енергетиката до фалит и да бъде закупена от конкретни лица.

"На това задкулисие трябва да се сложи край. Нека внесат утре вота за недоверие, но всичко е било ясно продиктувано", заяви той.

Стойнев каза, че по отношение с наручаването на неприкосновеността на личната кореспонденция трябва да се произнесат компетентните органи.

Във връзка с наложените санкции на ЕРП-тата Стойнев каза, че в България трябва да се спазва законът, и който не спазва закона, ще си понесе последствията.