През последните месеци станахме свидетели на пореден епизод от дългите години на поляризация на българския народ – нещо, което все повече заприличва на сблъсък на футболни агитки. Свидетели сме на това коя група ще е по-активна, кой ще има повече вувузели, кой ще е по-креативен или ще демонстрира своеобразно позрьоство. Честно казано, очаквах от господин Борисов смислено изказване, а не политически ретроспекции. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Сергей Станишев. „Да, днес в обществото има не малко разделения и хора, които протестират – с искрена гражданска позиция. Има и такива, които протестират политически мотивирано. Това са хора, които симпатизират на десницата, непредставена в парламента или са симпатизанти на ГЕРБ. И, да, има все опвече елемент на организиране на т.нар- спонтанни протести. Със средства, които остават публична тайна. Няма защо да се лицемери и да се говори за спонтанни протести. Те са все повече организирани , с по-явни политически цели“, заяви Станишев.

„Но темите, които засягат пряко българина, остават встрани от медийния и политически дебат. А това са темите за безработицата, за повишаването на жизнения стандарт. Все нерешени през годините на прехода проблеми. Ясен пример за позорно управление бе управлението на ГЕРБ. 4 години рекет, разделяне на свои чужди. Тази отрова беше инжектирана във всички институции и като цяло в нашето общество. Истината е, че държавата остава все още сраснала с една партия, която ликвидира държавността. Партия, управляваща изцяло в своя користен интерес. А ние се ангажирахме да работим за промяна именно на това статукво. Истината е, че съпротивата срещу такава промяна е ожесточена. Тя идва от страна на партии, които години наред правеха безобразия, а днес се обявяват за реформаторски. Тя идва от „калинките“ в администрацията, от много други интереси. Те искат статуквото“, подчерта лидерът на БСП.

Той заяви, че партията му застава зад правителството, което дава шанс на социални промени. „Ако има воля правителството на господин Орешарски да направи дълбоки промени в полза на обществото и държавата, ще има мощна и категорична подкрепа от страна на БСП. Но в същото време ние ще бъдем взискателни, защото сме партия мандатоносител. Ще търсим съгласие, но няма да се поддадем на рекет. Ще работим за българското общество и в интерес на гражданите“, заяви Сергей Станишев.