Учени откриха убедителни доказателства, че удар на метеорит е накарал хората да се заемат със земеделие и така е ускорил появата на цивилизацията, съобщи в. "Дейли мейл".

Меоритът или астероидът е паднал на територията на Квебек преди 12 900 години. Той променил климата, като предизвикал застудяване и засушаване. По-големите животни измрели и хората трябвало да се задоволяват само с растителна храна и да започнат да садят зърнени култури.

Този период е известен като ранен дриас. Съществува и друга теория, че силното застудяване е предизвикано от разпадане на североамериканските ледени шелфове. Тогава на мястото на скандинавските гори се появила тундра, в атмосферата изобилствал прах от пустините в Азия. Сушата застигнала и района на днешна Сирия и Източното Средиземноморие и накарала хората там да се заемат със земеделие.

Фрагменти от метеора са изпуснали също токсични газове, които са отровили въздуха и са засенчили Слънцето. Температурите са спаднали рязко, растенията са измрели, изчезнали са вълнисти мамути, камили, саблезъби тигри. За да оцелеят, хората започнали да се хранят вместо с едър дивеч, с дребни животни, корени, горски плодове. По това време в Източното Средиземноморие първите земеделци започнали да садят зърнени култури.

Според учените появата на земеделието е ключова за установяване на големи уседнали общности и за поява на цивилизацията.

Канадските учени от колежа Дартмут в Ню Хампшир са идентифицирали геохимични "пръстови отпечатъци", съответстващи на профилите на скала, намерена в Южен Квебек. Макар и кратер да не е открит, това е убедително доказателство, че сферулите са създадени от високата температура и налягане от удар на метеор в Канада.