Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 г. и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международният ден осигурява възможност за насърчаване на информираността по въпросите, свързани със семействата, както и социалните, икономическите и демографските процеси, които ги засягат. В много страни Международният ден на семейството дава възможност да се привлече общественото внимание върху значими за семействата сфери.

По този повод Асоциация Общество и Ценности днес публикува Световната декларация за семейството на български. Тя има за цел да насърчи подкрепата на гражданите и обедини обществените усилия в подкрепа на естественото семейство, основано на брачния съюз между един мъж и една жена. Тя се основава на Всеобщата декларация за правата на човека и редица международни документи признаващи семейството за естествена и основна клетка на обществото, с право на закрила от държавата.

Документът отразява начини, по които семейството е отразено в 111 конституции от цял свят. "Семейството, универсална общност, основана на брачния съюз на един мъж и една жена, е в основата на обществото, силата на нашите народи, и надежда за човечеството," се посочва в Декларацията.
Тя призовава граждани, лидери и политици да се погрижат приоритетно за защитата и укрепването на семейството, като стълб на свободата и ключа към развитие, просперитет и мир.

Денят на семейството е избран за оповестяване резултатите от инициативата "Гласувай за семейството" на сдружение Асоциация Общество и Ценности, целяща да информира обществото кои са кандидатите за следващия Европейски парламент, поели ангажимента да работят в защита живота, достойнството и свободата на личността, брака и семейството в ЕС. Седем кандидати са заявили до момента, че ще работят в подкрепа на семейството.