През първото тримесечие на 2014 година 43 на сто от нашенците са си закупили имот със собствени средства. За сравнение техният дял е бил значително по-голям през последните месеци на изминалата година – над 61%, предаде в-к „Монитор“. Изчисленията на агенция за недвижими имоти показват, че една в една пета от случаите за покупката на жилище между 81% и 100% от сумата се покриват от ипотечни кредити.

Данните на агенцията показват, че ако спестяванията на българите в банките, които възлизат на 40 млрд. лева, се вложат в закупуване на имоти, то сделките на брокерите се ще увеличат с 61 на сто. Това намира и материално изображение в 46 млн. квадрата жилища, за които се заплаща следно по 450 евро на квадратен метър.

Изследването на „Адрес Недвижими имоти“ показва, че в момента процентът от средната заплата, необходим за изплащането на ипотека, е най-нисък в сравнение с предишните години. През 2008 г. на българите са били необходими заплата и половина за покриването на техните дългове, докато сега процентът е намалял до 55.