Китай са закупили малинови храстчета и черешови дървета от Института по земеделие в Кюстендил. От азиатската страна имат вече и технологията за разсад на малините, така че да могат сами да разрпространяват овошките на територията си, съобщава Inews.bg. Целта е отглеждането им да стане масово в страната.

Съвсем скоро китайците ще се радват и на първата реколта от родните малини. За черешите обаче ще трябва да почакат още две години, защото дърветата все още пускат корени. Закупените малинови храсти са от сорта „Люлин“. Азиатците са купили два различни кюстендилски сорта от черешовите дръвчета - „Даниели“ и „Стефания“.

По думите на проф. д-р Димитър Домозетов от Института по земеделие в Кюстендил, черешите са засадени в подходящи региони в Китай на 900 до 1200 надморска височина. Тяхната реколта излиза по-късно, но пък овошките са устойчиви на пролетните студове.

Според него у нас е по-добре да залагаме на пласирането на късна продукция от плодовете, тъй като стоката от съседните държави е в изобилие и е на значително по-ниски цени.