Посегнаха на сайта на Българската православна църква. Той е ударен от хакери, предаде БГНЕС.

Авторите на деянието са от организацията Milli Güçler. Тя се обявява срещу вандалското нападение срещу Джумая джамия в Пловдив. На 14 февруари в града под тепетата протестиращи извършиха погроми в града, сред пострадалите имаше граждани, търговски обекти и Джумая джамия. Отговорността за нажежаването на страстите и прерастването им в сблъсъци с полицията носи и местната власт в Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев.

След като силите на реда установяват, че протестът излиза извън рамките на разрешените места за провеждането му и протестиращите се насочват към Джумая Джамия, полицията е поискала от кмета на града да предприеме действия с искане за незабавно прекратяване на шествието, съобразно правомощията му по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Подобни действия не са били предприети от кмета Иван Тотев. Той е издал заповед за прекратяване на проявата едва в 15 ч., след овладяването на възникналата ситуация от органите на МВР.

Публикуваме пълния текст, който са качили на сайта хакерите:

"Официалният сайт на Българска Православна Църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив.

Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната ,защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България.

Който и да е организаторът, който и да стои зад тази варварска агресия трябва да знае, че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили, които бдят и са готови да го отбраняват.

Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове.

Наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Güçler не са нито първи нито последни. Атаките ще продължават с пълна интензивност. Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила.

Milli Güçler иска да напомни, че няма нищо против християнството и че ударът представлява реципрочна мярка срещу зачестилите физически посегателства над ценностите на турско-мюсюлманското малцинство", се казва в посланието на хакерите.