В моето амплоа на вицепрезидент изпълнявам задълженията си такива, каквито ми позволява Конституцията и съобразно моята подготовка за този пост. Президентската институция не може да бъде такава, че в нея да се оглежда само една част от гражданите, тя не може да е само на една част от гражданите.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред Нова телевизия по повод появилите се определения за контрапрезидент.

Попова посочи, че където и да ходи в страната, хората чуват нейните послания. Понятието контрапрезидент се е появило в публичното пространство, когато институцията излезе от своя коловоз, може би по време на протестите, смята тя. Президентската институция не може да си позволява да персонифицира – това е недопустимо. Президентската институция не може да казва кога правителството да подава оставка. Тя може само да излъчва обединителни послания. Тя трябва да е обединител, заяви Попова.

За мен беше много тревожно, че се появиха контрапротестиращи. При нас трябва да могат да се огледат всички български граждани. След като са се появили други хора, протестиращи на друго място – за мен това е гражданското общество, всеки има право на позиция. Нашата институция работи за част от българските граждани - това е недопустимо, каза още тя.

Не може за всяко нещо да се пишат сценарии, посочи тя в обяснение защо прави изявления. По-добре е да излезе някой човешки да обясни, че не това е правилното поведение. За да знаят хората, че президентството не е партийна централа. Не е място, където групи, групировки могат да използват нашата позиция. Важно е гражданите да имат усещането, че в президентската институция има хора, които са избрани с гласа на всички български граждани и работят за всички, подчерта Попова.

За мен е важно, че когато има реакция у хората, в които е създадено погрешна представа за институция, в която ние сме временно, когато излезем от нея, да не останем в историята като институция, която е създала протестиращи и контрапротестиращи, подчерта вицепрезидентът.

Моето поведение е принципно и ясно, подчерта Попова. Има хора, които ме харесват, има, които не че харесват. Аз не мога да кажа нищо, каза тя, но посочи, че медиите не трябва да внушават, че президентската институция трябва да принадлежи на един отбор. Всеки може да изразява различно мнение, но важно е да няма съмнения, че работим за един отбор. Затова е важно аз, президентът да излезем и да кажем, ние сме за единение, заяви Попова.

Цялото ни общество е много разединено и се прави всичко възможно, за да се поставят президентът и вицепрезидентът в един или друг отбор. Аз не контактувам с определени медии, явявам се рядко по медиите. Това е съзнателно, защото трябва да бъде така. Явявам се по медиите когато трябва да бъде защитена президентската институция. Вижте какво става в НС, в МС, това не подминава и президентската институция, поясни тя.

Това, което се случва в парламента във връзка с тази комисия не е добро. Не само за президентската институция, то не е добро и за парламента и за всички граждани, коментира тя комисията "Плевнелиев" в НС. Тези термини противоконституционно станаха модерни и много се злоупотребява – има един орган, който може да каже, уточни вицепрезидентът. Според нея ясно трябва да се каже какво се случва на партийно политическо ниво. Нека да ги оставим те да кажат кога какви комисии могат да съставят и с какво да ги натоварват. Но комисиите в НС не могат да задължат държавния глава да се яви. И държавният глава като такъв внимателно да реши дали да отвърне на поканата, или няма да отговори.

Той каза това, което смята за правилно, според мен на не най-подходящото място – пред медиите и каза "няма да отида", защото така се нарушава балансът на властите. Вероятно е искал да каже, че има разделение на властите. За мен е важно нашата институция да се извади от ниски политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията. Сега сме останали на нивото на конфронтацията. Един държавен глава по Конституция има право да отиде в парламента и да говори пред всички, не за да се обяснява на този и онзи, че е отишъл на среща, че не е нарушил държавния интерес. От нашата институция трябва да излезе друго послание – то е, че държавният глава защитава националния интерес. Цялото НС да разбере, че президентската институция защитава националния интерес. В политическите разговори на терена на НС излезе така, че държавният глава трябва да отиде да се обяснява и да се унижава. Няма да позволя да се излъчват послания, които да са за единия или другия отбор, категорична е Попова.