Тийнейджърът Стивън Сютън, който успя да събере над 3 млн. британски лири за благотворителност, изгуби битката с рака. Той почина днес, а новината беше съобщена от майка му във Фейсбук.
„Моето сърце, изпълнено с гордост, е разкъсано от болка заради моя смел, самоотвержен, вдъхновяващ син, който почина спокойно в съня си рано тази сутрин, 14 май. Несекващата подкрепа и любов към Стивън ще ни помогнат в този труден момент, както помогнаха на Стивън в неговото пътуване. Всички знаем, че той никога няма да бъде забравен, духът му ще продължава да живее във всичко, което той постигна и сподели с толкова много хора”, написа опечалената майка.

Министър-председателят на Великобритания, който наскоро се срещна със Стивън, заяви пред „Скай нюз”: „Той беше наистина вдъхновяващ. Изказвам дълбоки съболезнования на семейството му и всички, които го познаваха. Той беше решен да не пропилява нито една минута, час, ден. Трудно мога да се сетя за някой друг с такова желание за живот, с такава вяра, че може да направи много, и който да иска да изживее всяка една минута”.

Новината за смъртта на Стивън дойде няколко дни, след като семейството му обяви, че той е прекалено зле, за да се изявява по медиите.

Стивън е диагностициран с рак на стомаха, когато е на 15. Лекарите му дават живот до 2012 година. През април той публикува писмо за сбогуване във Фейсбук, което предизвика съчувствието и подкрепата на хиляди хора. Той е събрал средства за благотворителност от около 3 млн. лири, като сумата в сметката му продължава да расте. Парите ще отидат в полза на Британското дружество за онкологични заболявания сред тийнейджърите (Teenage Cancer Trust).