Ако човек пие до седем чаши вино седмично, опасността да получи депресия намалява с една трета, съобщи "Дейли мейл".
Учени от университета на Навара установиха, че до 15 гр алкохол дневно намаляват опасността от психичното заболяване за хората на средна и напреднала възраст.
Изследването е обхванало 5505 мъже и жени на възраст от 55 до 80 години, участвали в друг проект, оценяващ ефекта от средиземноморския начин на хранене върху състоянието на сърдечносъдовата система. Никой от тях в началото не е имал депресия. За седемгодишния период, през който били проследени доброволците, 443 души съобщили, че са развили депресия. Тези които пиели малко - от 5 до 15 грама дневно, особено вино, се оказали с много по-малък риск от заболяването.
Резултатите на испанските учени противоречат на предишни трудове, според които алкохолът увеличава опасността от депресия. Възможно е противоречието да се дължи на факта, че в изследването не са включени доброволци, които са имали депресия или проблем с алкохола.
"Умерената консумация на вино може да намали опасността от депресия, но хората, които пият много, са по-застрашени от болестта", каза ръководителят на изследването д-р Мигел Мартинес Гонзалес.
Възможно е също хората, които пият малко, да са по-здрави и това да намалява опасността от депресия.