Германският канцлер Ангела Меркел се надява, че на срещата на Г-20 тази седмица ще бъде постигнат международен консенсус относно отговора на предполагаемата химическа атака в Сирия.

Тя призова за нов опит да се убеди домакина на срещата Русия да подкрепи позицията на западните страни по Сирия.

"Заявяваме ясно, че Германия няма да участва във военна акция в Сирия, но добавяме, че желаем да направим всичко възможно в оставащите дни да има единен отговор на международната общност", каза тя в Бундестага, където се провежда дебат в навечерието на парламентарните избори на 22 септември.

Меркел смята, че постигането на подобно съгласие не е много вероятно, но времето трябва да бъде използвано. "По тази причина ние сме в постоянен контакт с всички наши международни партньори, включително Русия. И за това искаме да използваме срещата на Г-20, за да направим всичко по нашите сили за постигането на обща позиция на международната общност. Мисля, че това е в интерес на всички", добави фрау канцлерин.

Руският президент Владимир Путин е силен критик на позицията на някои западни страни, които искат да накажат строго Башар Асад за използваното от него, както те смятат, химическо оръжие срещу мирното население.

Русия, подкрепяна от Китай, блокира в Съвета за сигурност на ООН всяка военна акция срещу режима на Асад.

Сирийската криза не фигурира в официалния дневен ред на годишната среща на 20-те най-големи и бързо развиващи се икономики в света, която ще се състои в Санкт Петербург. Но няма никакво съмнение, че тя ще доминира двустранните срещи.