Кабинетът на Борисов и служебният кабинет на Марин Райков са правили плащания по проекта "Белене", въпреки решенията на Народното събрание и Министерския съвет, и отново на НС.

Това каза Мария Капон, председател на Инициативен комитет "БеляНЕ", Единна народна партия. Проектът бе спрян още през март миналата година от Народното събрание, а през февруари тази година след референдума спирането бе потвърдено. Това заявиха на пресконференция на тема: "Далаверата "Белене" продължава – дела и документи" участници в три инициативни комитета, които се обявиха официално срещу рестарта на проекта "Белене". Те показаха три фактури. Първата от 10 септември 2012г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума от 4 февруари 2013г. за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев. Третата е за над 4 млн. лв., тя е от 29 май 2013 г. най-голяма и е в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и деня на клетвата на новото правителство. Фактурите са на обща стойност около 7,5 млн. лв.

Като наименование на стоките/услугата във фактурите се посочват две основания: "нормален труд" и "нормални разходи". Така първата фактура е на стойност 2 815 958,66 лв. Втората е с дата на издаване 4.02.2013г. на стойност 523 121,94 лв. Третата най-голяма е за 4 184 975,51 лв. И се оказва, че в т. нар. от бившия премиер Бойко Борисов "гьол" са се изливали още над 3 млн. лв. по времето на Борисов въпреки, че проектът беше спрян. В мандата на кабинета на Марин Райков пък според показаните фактури са дадени останалите над 4 млн. лв.

Плащанията са към консултанта "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД – София. В един момент те работят заедно с фирмите на Богомил Манчев и най-вече "Риск инженеринг", обясни Петко Ковачев.

Мария Капон каза, че очакват отговори за това какви са протоколите какво е плащанията. Те искат отговор и от сегашното правителство има ли продължение на тези плащания. Тя подчерта, че някой трябва да каже какво е нормален труд и нормален разход и определи подобни реквизити като скандални. Над 1000 евро на човекоден НЕК плаща на консултанта, изчисли Петко Ковачев, на база на данните на временната комисия на предното НС.

Иван Иванов, председател на Инициативен комитет, "Демократи за силна България" каза, че не се спазва и Конституцията, защото съгласно нея законите и решенията на НС са задължителни за всички. "Може ли България да се нарече правова държава, когато една от най-големите държавни фирми - НЕК не спазва две последователни решения на НС", каза той.

Мария Капон каза, че фактурите са скандални и ще ги дадат и на прокуратурата. 7,5 млн. са излезли от българските данъкоплатци от едно предприятие, което е в технически фалит. Това се нарича безстопанственост, каза Капон.