Над 200 участници-реенактори ще вземат участие в Осмия ежегоден фестивал "Орел на Дунав" – най-старият фестивал за исторически възстановки в България, който ще се проведе между 16 и 18 май 2014 г. в Свищов.
Тази година фестивалът e в рамките на проекта "Величественият Дунав – непокътнати природни красоти и люлка на древни народи", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Началото на фестивала съвпада с официалното откриване на реставрирания римски град с военен лагер Нове в района на Свищов.

Базиликата, Баптистерият и вилата "Екстра Мурос" са част от възстановените археологически паметници от римско време. Тук за първи път ще бъдат пресъздадени и исторически възстановки. Групите, които успешно се превъплъщават в древни траки, даки, римляни, готи и варвари ще пресъздадат мащабна историческа битка. Тази година в България пристигат и римляните от "Группо Сторико Романо" от Италия, които ще демонстрират битки от гладиаторската арена, както и древни ритуали.
Посетителският център ще отвори врати с улица на занаятите, където гостите на фестивала ще станат свидетели на древните римски традиции и ще могат да опитат от гозби по антични рецепти. Всички посетители ще имат възможност да разгледат и пазара на роби и да гледат представлението на Легио Прима Италика – марш и изпълнение на военни команди; представяне на бита, снаряжението и службата на римския легионер, командирите му и помощните войски. Зрителите ще се запознаят с военната структура на Римската империя и устройството на една гарнизонна крепост, ще се срещнат с "истински" сенатор, цивилен гражданин, роб и тракийски войн.
Българската група "Багатур", румънските "Нимфи Дачие", група "Пагане" и други ще допълнят картината от живота на римския град.

За античния град с военен лагер Нове

Античният Нове е създаден през първата половина на II в. сл. Хр. по времето на император Траян. Тук, на брега на р. Дунав е бил разположен щабът на Първи
италийски легион. Целта му е била да защитава границите на Римската империята от варварите. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени.
До момента Нове е най-добре проученият римски военен лагер по долното течение Дунава. По проекта са реконструирани две огромни сгради – едната е Щабът на легиона, заемащ повече от 7000 кв.м, а другата е Епископският комплекс от късноантичния период (IV-V в. сл. Хр.), когато Нове се превръща в един от големите центрове на ранното християнство. Целият античен град Нове е разположен на 17,7 ха, а реставрираните по проекта „Нове – сърцето на легиона“ Принципии и Базилика са с размери 485/365 м.
Базиликата сама по себе си е втората по големина на Балканския полуостров с размери 46 /24 м. Под и до нея се намират и са частично експонирани легионните терми, отново едни от най-големите по нашите земи, с размери от над 2500 кв.м.