Министърът на външните работи Кристиан Вигенин не е предложил френския посланик Филип Отие, чийто мандат изтече преди около месец, за най-високото държавно отличие орден "Стара планина", каквато е традицията от години. Това научи "Дневник" от източници във Външно министерство и президентската администрация.

Според медийния съветник на външния министър - Стоян Витанов, причината е в това, че от месец се правел цялостен преглед защо трябва да се дават висши държавни отличия на чужди граждани и кой и защо да ги получава. По неофициална информация обаче отказът на Вигенин се дължал на подкрепата и участието на посланик Отие в протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски. Нищо общо няма едното с другото, посланикът е бил там като гражданин, а не като представител на държавата, коментираха от Външно министерство.

По закона за ордените и медалите с орден "Стара планина" се награждават освен български, и чужди граждани - "държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, общественици и културни дейци, които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека".

Награждаването с ордена се прави от президента, но в случая предложението за отличие за чужди граждани идва от министъра на външните работи и се одобрява от Министерския съвет.

По традиция орден "Стара планина" се връчва на всички приключващи мандата си у нас посланици. Очаква се Отие да напусне България до края на седмицата, за да поеме ново назначение.