Едва месец престояват на пазара ¼ от жилищата за продажба, преди да открият своите купувачи. Бързите сделки са основната тенденция, която се очерта през лятото на 2013 година, сочи анализът на брокерска компания.

Приблизително такъв дял заемат и имотите, продадени за 1 до 3 месеца след излизането си на пазара – около 21%. Само 10% от сделките се сключват с имоти, престояли година или повече, преди да се стигне до сделка за тях.

"Продължителният престой на даден имот обикновено е резултат от липсата на готовност у продавача да отстъпи в цената, съобразявайки се с пазарната ситуация", коментират от фирмата. "Дългият престой обаче може да се превърне в проблем - когато купувачите виждат, че даден имот стои продължително на пазара, често започват да смятат, че с това жилище съществува някакъв проблем. Затова, ако искаме да продадем апартамента си, трябва да предложим разумна цена и да сме готови на преговори. В по-голямата част от случаите важи правилото - или продаваш бързо, в рамките на 1 до 3 месеца, или не продаваш изобщо", сочи анализът.

Според него жилищният пазар в момента е активен, именно защото много продавачи вече са добре ориентирани в ситуацията и повечето предлагани имоти са на разумни цени. Купувачите, от своя страна, вече виждат тенденцията на покачване на нивата и бързат да сключат изгодна сделка сега. По данни на компанията се наблюдава ръст на цените в София и още 4 града в страната. Макар и в рамките на около 1%, това е първото повишение в нивата в по-голям брой градове от началото на кризата през 2009 г. досега. Градовете, в които от АДРЕС отчитат покачване на нивата през периода юни-август, са София, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора.

Продължава и подобряването на баланса между очакванията на продавачи и купувачи, посочват още от компанията. Двете страни излизат на пазара с по-реалистични нагласи отколкото преди няколко години и се допитват в по-голяма степен до консултантите в бранша. Това е и една от причините за динамичните сделки в отминаващия летен сезон. Отстъпките вече не са определящ за пазара фактор – 1/3 от компромисите в цената през лятото са били до 2000 евро. Относително значим дял заемат сделките без отстъпка – те представляват 23% от всички. Около 20% от договорените понижения в цената са от 2000 до 5000 евро.

Столичните квартали, в които са сключени най-много сделки през летните месеци, са Младост, Люлин, Дружба, Манастирски ливади, Овча купел. В тези райони активността през лятото на 2013 г. е с около 20% по-голяма спрямо останалите части на града. Причината, според АДРЕС, е в растящия потенциал на тези райони заради подобряването на цялостната им инфраструктура.

Водеща причина за покупка остава нуждата от място за живеене – 83% от купувачите са пристъпили към сделка с тази цел, сочи анализът. Имот с цел инвестиция придобиват 10% от купувачите през лятото. Нуждата от пари е основната причина за продажба през сезона – 1/5 от продавачите пристъпват към сделка поради финансови затруднения. Излизането от инвестиция е причина за 14% от продавачите, а около 18% продават имота си и се възползват от все още ниските цени, за да купят друго жилище, посочват още от компанията.