Сделката за 5,44 милиарда евро включва устройства, услуги и патенти.

Microsoft ще купи бизнеса с устройства и услуги на Nokia, стана ясно тази сутрин. В допълнение, софтуерният гигант ще лицензира патенти и картографски услуги на своя настоящ партньор по линия на Windows Phone.
Съгласно споразумението, Microsoft ще плати 3,79 милиарда евро за подразделението Nokia Devices & Services, което включва бизнеса с обикновени телефони и смартфони. Освен това Редмънт ще даде още 1,65 милиарда евро за лицензиране на патенти на Nokia, като така общата сума на сделката възлиза на 5,44 милиарда евро в кеш.
Очаква се придобиването да приключи през първото тримесечие на 2014 г., след одобрение от акционерите на Nokia и регулаторните органи.  В резултат на сделката, около 32 000 служители на Nokia ще преминат на работа в Microsoft, вкл. 4700 от Финландия и 18 300 ангажирани директно в производството, асемблирането и пакетирането на продуктите на Nokia в глобален мащаб.
Microsoft купува на практика бизнес, който генерира 14,9 милиарда евро, или почти 50% от чистите приходи на Nokia за 2012 година.

Nokia очаква CEO-то Стивън Елоп и още четирима висши мениджъри да се присъединят към Microsoft след приключване на сделката. Компанията обяви също така, че новият център за данни, който ще обслужва клиентите на Microsoft в Европа, ще бъде във Финландия.
Microsoft и Nokia сключиха стратегическо партньорство през февруари 2011 г., по силата на което Windows Phone стана основна платформа за смартфоните на Nokia. Преди това начело на финландската компания застана Стивън Елоп, висш мениджър от Microsoft.
Още с неговото назначаване за CEO на Nokia, някои анализатори прогнозираха, че това е стъпка към поглъщане на финландския производител от Microsoft. Последващите ходове на Елоп, вкл. прехода към Windows Phone, подхранваха слуховете, че се подготвя изгодно за Microsoft поглъщане на Nokia.
Същевременно, Microsoft пое курс към хардуера и услугите, в допълнение към основния й софтуерен бизнес. Двигателят на тази промяна – CEO-то Стив Балмър обаче подаде наскоро оставка и в момента Microsoft търси негов наследник, който да реализира амбициозния план.
С покупката на Nokia, Microsoft ще придобие наложени брандове на мобилни устройства, като Lumia, Asha и други. Освен това Microsoft ще наследи лицензионните споразумения на Nokia с производителя на мобилни чипове Qualcomm.
Nokia ще запази патентното си портфолио, но ще даде 10-годишен не-ексклузивен лиценз на Microsoft. В замяна, Microsoft ще осигури на Nokia реципрочни права за използване на нейни патенти в услугата HERE, става ясно от официалното съобщение.