Сирийският президент Башар ал-Асад предупреди относно риска от "регионална война" в случай, че Западът предприеме военни действия.

Той направи това в момент, когато САЩ и Франция опитват да убедят гражданите си в необходимостта да бъде ударен сирийският режим, обвинен, че е използвал химическо оръжие. "Близкият изток е буре с барут и днес огънят се приближава към него...Всички ще изгубят контрол върху ситуацията, когато бурето с барут избухне. Хаосът и екстремизмът ще се разпространят. Рискът от регионална война съществува", заяви Асад в интервю за френския вестник "Фигаро".

В момент, когато Франция е на първа линия заедно със САЩ за нанасянето на ответен удар, Асад предупреди срещу "враждебна на сирийския народ политика". "Френският народ не е наш враг, но...в случай, че политиката на френската държава е враждебна към сирийския народ, тази държава ще бъде негов враг", заяви сирийският президент. "Ще има последици, разбира се негативни, върху интересите на Франция", каза още Асад.

Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд заяви, че е решен да нанесе удар срещу режима на Дамаск, обвинен, че е използвал химически оръжия на 21 август. При атаката са загинали "най-малко 281 души", сочат данни на френското разузнаване.