Бюлетини с баркод ще спрат контролирания вот още на евроизборите. Това е една от важните поправки, записани в проекта на новия Изборен кодекс. Вероятно депутатите ще одобрят и машините за гласуване, но изборният процес ще бъде в комбинация с хартиени бюлетини, заяви зам.-шефката на парламента Мая Манолова.

"Бюлетините ще се издават под специален контрол в печатницата на БНБ", допълни тя. Всяка бюлетина ще има защита чрез въвеждането на уникален номер и ще се проследява дали избирателят е гласувал с тази, която му е дадена от избирателната секция. Отрязъкът с номера ще се отделя и ще остава в избирателната комисия, за да няма никакъв контрол на вота на хората, разясни идеята за баркода Манолова.

В готовите текстове са предложени 2 варианта за мажоритарна система - или 120 на 120 мажоритарно и пропорционално избрани депутати или въвеждането на преференциалния вот. Той бе отменен за последните парламентарни избори, но с него избирателите ще могат да преподреждат партийните листи. Партиите без субсидия от държавата ще получават безплатни ваучери за медийна предизборна кампания.