Сблъсъци избухнаха днес във Вуковар между полицаи и протестиращи хървати, които премахнаха надписи на кирилица, използвана от сръбското малцинство в Хърватия.

Стотина членове на група "за защита на хърватски Вуковар", сред които и бивши бойци, унищожиха или изтръгнаха редица надписи на латиница и кирилица, поставени от властите върху сгради на държавната администрация, включително полицейски участък, съобщава агенция Хина.

Местните медии информират, че няколко полицаи са били леко ранени при сблъсъците с протестиращите, които развявали хърватски знамена и скандирали "Вуковар, Вуковар!". "Ще им попречим да сложат тези надписи.. Няма да нападаме нашата полиция, но няма и да се откажем", заяви протестиращият Драго Адзага пред националната телевизия.

Хърватското правителство реши да въведе двуезични надписи в изпълнение на закон, който предвижда използването им в областите, където дадено малцинство съставлява една трета от населението. Такъв е случаят със сърбите във Вуковар. Но протестиращите искат да бъде направено изключение за града, който беше опустошен от сръбските сили по време на конфликта от 1991 до 1995 г. и в който отношенията между хърватите и сръбското малцинство продължават да са обтегнати.