Броят на евроскептиците във Великобритания вече задмина този на оптимистино настроените жители на острова, които желаят страната им да остане в Европейския съюз.

Проучване на нагласите към ЕС, извършено от Евробарометър в Брюксел оказа, че 47% от британците са за излизането на Великобритания от организацията. Други 41 на сто не са съгласни и 12 процента нямат позиция, показва проучване.

Картината във Великобритания е доста по-различна от останалата част на континента, където само 32 процента смятат, че страната им ще бъде по-добре извън ЕС, съобщава БНР.

Данните от Брюксел дават надежди на евроскептиците, че обещаният референдум от Дейвид Камерън през 2017 година за членство в ЕС, след като той предоговори условията, ще доведе до излизането на страната от организацията.

Според Алан Мюрад, един от водачите на кампанията за излизането на Великобритания от Евросъюза, дори такава пропагандна машина като Евробарометър, струваща на европейските данъкоплатци 20 милиона паунда, не може да скрие факта, че Великобритания повече не желае да е държава членка.

Според него британските власти трябва да обърнат сериозно внимание на проучването и да вземат съответните мерки.