Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че е "лично убеден", че сирийският режим е отговорен за химическите атаки, отнели живота на стотици хора на 21 август.

"Аз лично съм убеден не само, че е била извършена химическа атака..., а и че сирийският режим е отговорен за нея", заяви Расмусен пред журналисти и допълни, че се е запознал с "конкретни" класифицирани данни от държави членки на НАТО.

Той повтори, че никога не коментира публично подобни информации, предоставени на Алианса от тайните служби на 28-те държави членки, на първо място сред които са САЩ. "Няма съмнение, че международната общност трябва да реагира категорично, за да се предотвратят нови химически атаки в бъдеще. Ако не реагираме, това ще изпрати много опасно послание до всички диктатори в света", коментира Расмусен.

"Не смятам, че НАТО може да играе роля в тази криза. На този етап съюзниците се консултират и всяка държава сама решава за начина, по който да отговори" на атаката, каза още генералният секретар на НАТО. Освен това, ако въоръжената намеса трябва да е "кратка, с точно определени цели", не е необходимо да се прибягва до военните структури на НАТО, заяви той. Според Расмусен НАТО "вече играе своята роля", служейки като "форум за консултации на съюзниците" и с решението си да изпрати ракети Пейтриът в Южна Турция, за да предпази страната от евентуални атаки от Сирия.

"Мога да ви уверя, че имаме всички планове за осигуряване на отбраната на Турция. На този етап не виждам необходимост от подобни мерки", съобщи Расмусен. Той обаче предупреди, че "атака срещу една от съюзните държави се смята за атака срещу всички", имайки предвид основният принцип на Атлантическия алианс, учреден през 1949 г.

Расмусен отново подчерта, че само "политически процес" ще доведе до разрешаването на кризата в Сирия.