Украинската газова компания Burisma Holdings обяви за назначаването на Робърт Хънтър Байдън - син на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, на поста директор на правния си отдел.

Официалното съобщение за назначаването му е публикувано на сайта на компанията на 12 май. "Р. Хънтър Байдън ще отговаря за правния отдел на холдинга и ще подпомогне компанията в отношенията й с международни организации", се посочва в съобщението, цитирано от temadaily.bg.

"Вярвам, че моята помощ в консултациите на дружества относно прозрачността, корпоративното управление и международна експанзия ще послужи на украинската икономика и благосъстоянието на народа й", коментира Байдън. "Доволни сме, че Байдън се присъедини към нас и ще ни помогне да постигнем целите си", казва от своя страна ръководителят на борда на директорите Алън Аптър.

Робърт Хънтър Байдън e консултант в юридическата кантора Boies, Schiller & Flexner LLP, която участва в процесите "Джордж Буш против Ал Гор" (за оспорване резултатите от изборите за президент във Флорида през 2000 г.) и САЩ против Microsoft. Освен това той е основател на консултантската компания Rosemont Seneca Partners и преподава в Дипломатическата школа към Джорджтаунския университет.

Burisma Holdings Company е най-големият частен производител на газ в Украйна. На уебсайта на компанията е посочено, че холдингът разполага с лицензия за разработка на находища, които се намират в Днепро-донецки, Азовско-кубански и Карпатски басейн. Цялата продукция на компанията се реализира на вътрешния пазар.