Законът за обществените поръчки е важен за цялата икономическа сфера и аз очаквам сериозна дискусия по подготвяния законопроект.

Това заяви по БНР народният представител от ПГ на КБ и член на комисията по икономическа политика и туризъм Жельо Бойчев. По думите му основната цел на планираните промени в ЗОП е по-голяма прозрачност. Той обясни, че става въпрос за създаването на механизъм, който да прекрати всички практики на предрешаване на евентуалния победител и да създаде условия за проследяване на това, кой печели поръчката и кой, и при какви условия я изпълнява. "Друг важен аспект е увеличаването на конкурентоспособността и достъпът на редица малки компании до печелене на такъв тип задания", каза още депутатът.

Той изрази личното си одобрение към предложението фирмите кандидати по обществени поръчки първо да не закупуват тръжна документация, а тя да им се предоставя и второ да не им се изискват документи, които могат да бъдат служебно набавени от възложителите. "Такива малки на пръв поглед неща дават възможност да се изчисти средата от опити за манипулация", категоричен беше Бойчев.

Депутатът обясни, че към момента предлаганите промени са във вид на проект, който ще бъде предоставен от Министерски съвет и ще започне обсъждането по него както в ПГ на КБ така и в комисиите в парламента. "Трябва се чуе мнението и на браншовите организации и Сдружението на общините, които имат отношение по проекта и са били най-потърпевши до момента", заключи Бойчев.