Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и разбира се и условия за приемането на сериозна група или вълна от бежанци.

Именно и затова беше събирането на Съвета за сигурност към министър-председателя. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като откри новата учебна година във Военната академия "Г. С. Раковски".

Държавният глава припомни част от решенията на Съвета за сигурност. "Вие виждате, че броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява, и това е една тенденция, която съвсем спокойно може да ескалира в още по-сериозни цифри и брой хора", обясни президентът.

Плевнелиев подчерта, че за него е важно българските институции да адресират проблема и това е изцяло в компетенциите на изпълнителната власт. "Аз се надявам, че взетите решения на Съвета за сигурност към министър-председателя ще доведат до ефективни резултати, и ги приветствам", каза Плевнелиев.

Президентът посочи още, че позицията му за Сирия е била много ясна още от първия ден. "Между другото няма как да не се радвам и да не съм щастлив и горд, че изложените малко по-късно позиции на президента Обама и на президента Оланд, така, както и на много други европейски лидери, бяха в пълен синхрон, без да сме се уговаряли. Позицията на президента на България беше много ясна. Първо, извършено е престъпление срещу човечеството, виновните трябва да бъдат посочени и наказани. Второ, необходим е широк обществен дебат, тъй като кризата не е просто само регионална и на два часа път със самолет от нас, но тя може да се превърне и в глобална", каза Росен Плевнелиев и подчерта, че именно това предполага да има дебати в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори.

Държавният глава посочи, че там са и комисиите, които координират, работят, а и контролират дейността на различните министерства. "Съвсем нормален е този подход", каза той и посочи, че така се е решило и в САЩ, и във Франция. "Вие видяхте президента Обама, който излезе отпред и каза на цялата нация: няма значение кой е президентът, няма значение кой е тук вътре в Белия дом, но ако ние заставаме зад определени ценности и определена кауза, ние трябва да покажем, че и сме готови да ги защитаваме. Същевременно е добре да има дебат в Конгреса, за да се търси широката легитимност на взетото решение. Така че моята позиция съвпадна буквално на 100% с позициите на такива световни лидери", заяви Плевнелиев. Той припомни още, че междувременно е заявил още на учението в Шабла, че е готов да свика КСНС. "Следя внимателно ситуацията и ще преценя кога е добрият момент, за да бъде свикан КСНС", подчерта президентът.